Jantien van Tol (XM Radio): ‘De chemie tussen talenten is geweldig’

Dinsdag 4 september maken Nederlandse online radiostations en podcasts kans op een Online Radio Award. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Jantien van Tol (talentcoach bij XM Radio).

XM The Talentstation is pas sinds september 2017 gelanceerd. Hoe zijn de eerste maanden verlopen?
Met de start van XM is ook de eerste lichting van de Talpa Radio Campus gestart. Het begin was dus erg spannend en iedereen moest zijn draai nog vinden. Maar de chemie en de samenwerking tussen de talenten is vanaf het eerste moment geweldig. Daarnaast zijn het jonge mensen met een gedeelde droom: werken bij de radio. Daardoor is het enthousiasme en de drive zeer groot.

Het online station is onderdeel van de Talpa Radio Campus. Hoe ziet deze Campus eruit? Wonen de studenten ook op de Campus?
De Talpa Radio Campus is de opleiding van Talpa Radio (538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio). We zitten ook in hetzelfde pand als deze stations. Het is geen aparte campus, dus de talenten wonen er niet.

Heel veel mensen hebben op jullie gestemd, waardoor jullie zijn genomineerd voor Beste Online Station. Wat maakt jullie bijzonder?
Het station XM The Talentstation wordt door de talenten zelf onderhouden. Zo zorgen ze dus zelf voor de vormgeving, playlist, social ect.

Iedereen kan zijn eigen online station of podcast beginnen. Waarom is XM alsnog belangrijk?
Het is belangrijk om jonge talentvolle radiomakers een plek te bieden waar ze zich onder professionele begeleiding verder kunnen ontwikkelen. Bij XM maken de talenten hun programma en daarnaast krijgen ze coaching, gastcolleges en workshops van de professionals bij Talpa Radio. Ook werken ze mee met programma’s en evenementen van de landelijke stations van Talpa.

Is XM een springplank naar de landelijke stations van Talpa?
XM is het talentenstation van Talpa Radio. Hier worden de talenten verder opgeleid, met als doel door te stromen naar de landelijke stations van Talpa. Het afgelopen jaar zijn er al talenten, zowel voor als achter de schermen, doorgestroomd.

Hoe selecteren jullie talenten voor XM?
We selecteren de talenten met een groep professionals bij Talpa Radio. Programmamanagers, producers, hoofdredactie nieuws, online, tv. Iedereen natuurlijk voor zijn eigen expertise.

De gemiddelde leeftijd van de luisteraars naar FM-stations ligt veelal boven de 40 jaar. Hebben jongeren nog wel interesse om voor de radio te werken?
Absoluut. De magie van radio blijft trekken. We ontvangen dan ook het hele jaar door en vooral rond de talentendag veel aanmeldingen.

XM richt zich op online radio. Zijn jullie ook actief met podcasting?
Momenteel nog niet, maar daar gaan in het 2e jaar van de campus (en dus XM) mee van start.

Kijk voor meer informatie op:

XM The Talent Station

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*