Janneke van Heugten: “Er moeten veel meer vrouwen in de media komen, als deskundige”

Janneke van Heugten is mede initiatiefneemster van het mediaplatform VIDM, waar vakmensen met een expertise in contact worden gebracht met mensen werkzaam in de media. Het doel van VIDM is een realistisch en veelzijdig beeld van onze maatschappij in de media.

“Er moeten veel meer deskundige vrouwen in de media worden opgevoerd.” Dat zegt Janneke van Heugten namens het mediaplatform VIDM in het RTV Oost televisie programma Overijssel Vandaag . Zij deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat tachtig procent van de deskundigen die in de media worden opgevoerd, man is.

In de afgelopen 20 jaar is dit aantal niet gewijzigd. “Schrikken, ja. En ik vraag me af waarom dit zo is. Want vooral regionaal is er een probleem.” VIDM organiseert dit jaar voor het eerst niet alleen een landelijke verkiezing, maar ook een regionale verkiezing. Maar in Overijssel zijn er tot nu toe nog maar twee deskundige vrouwen genomineerd.”

Volgens Van Heugten ligt het deels aan vrouwen zelf. “Het zijn twee dingen. Het is de verantwoordelijkheid van de redacties om geschikte vrouwen te vinden, dus het ligt aan de cultuur op redacties. En vrouwen zijn heel volledig, ze willen het verhaal van a tot z vertellen. Maar media is geen hoorcollege, dus vrouwen moeten ook zelf meer op dat podium klimmen.”

Rasartiest Madonna gaf over dit onderwerp vorige week een speech toen ze een prijs won. Ze zei dat vrouwen vooral in de buurt van andere vrouwen niet te veel de kop boven het maaiveld moeten uitsteken. Van Heugten: “Dat is zo, vrouwen zijn harder tegen elkaar. Op het moment dat je als vrouw in de media komt, dan staan er rijen vrouwen klaar om je hoofd er af te hakken.”

Bron: RTV OOST

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*