Jan Westerhof komt met boek over 100 jaar radio

Volgend jaar viert de radio haar honderdjarig jubileum. Jan Westerhof, van 2007 tot 2017 directeur radio van de NPO, heeft het boek ‘We waren er bij’ geschreven en samengesteld. Het boek gaat over een eeuw radio van buis, naar transistor, naar chip. Over technologie en politiek. Maar vooral over impact en beleving van radio.

Ineens is er aan het begin van de vorige eeuw een medium dat met menselijk geluid en emoties rechtstreeks de huiskamers binnenkomt. We waren er bij is een iconografie van de eeuw van radio. Met foto’s en grafische afbeeldingen die de tijdlijn vormen van de Nederlandse radiogeschiedenis. Over de pioniers die het medium ontdekken en exploiteren, over bezielde radiomakers die het telkens in veranderende tijden opnieuw vorm geven. Auteur Jan Westerhof interviewt prominente makers die het medium voor eeuwig in hun hart hebben gesloten.

Op 6 november 1919 is vanuit Den Haag de eerste radio-uitzending in Nederland, verzorgd door Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Aan het begin van het jubileumjaar verschijnt We waren er bij. Het laat de opkomst zien van de radio in een verzuilde maatschappij, de hoogtijdagen van de radio als praatpaal voor de autoriteiten en als eerste massamedium voor amusement in de jaren 40 en 50, radio als platform voor de jeugdcultuur in de jaren 60 en 70, radio in een nieuwe rol naast de dominante televisie en als interactief medium. Het toont het effect van de digitalisering in de jaren 90, wanneer alles in de massacommunicatie opnieuw revolutionair verandert.

Op dinsdag 6 november reikt Jan Westerhof in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het eerste exemplaar van We waren er bij uit aan Frits Spits.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*