Jan Slagter: ‘Vuist tegen Slob’

[BLOG] Werkelijk duizenden reacties ontvingen we op onze oproep aan de leden van het MAX Opiniepanel en de lezers van MAX Magazine om te reageren op de plannen van minister Slob met de publieke omroep. Al die reacties vormden de bevestiging van het beeld dat ik al had van mijn contacten met mensen in het land: men is erg bezorgd over het omroepbeleid van Slob en vooral de bezuinigingen bij de publieke omroep.

De onrust hierover is groot. En terecht. Slob wil naast een heleboel andere maatregelen de reclame voor 20.00 uur afschaffen en dat betekent wéér een enorme bezuiniging. Opgeteld bij de bezuiniging die we eerder voor onze kiezen kregen kom ik uit op 109 miljoen minder voor de publieke omroep. Linksom of rechtsom: dat gaat ten koste van de programmering. Panellid mijnheer Van Haren heeft dat goed begrepen.

Hij schreef: “De publieke omroep moet een goede basis hebben om goede programma`s te maken en te kopen, en met de plannen van minister Slob gaat dat niet meer lukken.” Eén van onze lezer is optimistisch en liet ons weten: “Omroep MAX heeft prachtige programma’s en ik denk niet alleen voor ouderen. Programma’s met inhoud en zingeving. Ook amusement, maar allemaal gepast voor jong en oud. Jan Slagter en zijn medewerkers hebben het tot nu toe goed gedaan en ik heb daar ook voor de toekomst alle vertrouwen in.” Maar door al die bezuinigingen dreigen uw favoriete programma’s juist te verdwijnen. Dat is de reden dat vanaf 4 november Omroep MAX twee weken lang spotjes op radio en tv uitzendt, waarin ik de kijkers en luisteraars oproep lid te worden van MAX. Leden kunnen hiermee met ons een vuist maken, zodat het programma waar zij graag naar kijken, kan blijven bestaan!

Bron: Max Magazine

8 Comments

  1. Wat een krokodillentranen weer om die bezuinigingen. De omroepen kunnen makkelijk nog wel wat bezuinigen.Neem alleen maar NPO radio 1. De hele dag aandacht voor het nieuws in binnen en buitenland. Waarom moet er op 1 dag bijna allee omroepen op 1 zender achter dat nieuws aanrennen? Nieuws is nieuws en of dat nu wordt geroepen door iemand van de VARA of de KRO het nieuws wordt er niet minder nieuws om. Waarom moet elke omroep zijn eigen correspondent hebben in het buitenland? Maak 1 omroep (NOS) en maak van al die omroepen die er zijn productie bedrijven die hun product aanbieden aan de omroep. Die productiebedrijven vallen dan natuurlijk buiten het omroepbestel en moeten door goede producten te maken hun eigen broek ophouden.
    Dat zou zo maar kunnen.

    • Grondslag van ons omroepbestel is pluriformiteit. Die verdwijnt als we uw plan doorvoeren. U eet toch ook niet elke dag bloemkool? Journalistiek is niet 1 pot nat. Feiten geven aanleiding tot verschillende interpretaties, duidingen en meningen. De samenleving vertoon(t)/(de) vele kleuren: voor zwart/wit of gemiddeld grijs denken moet je in totalitaire staten zijn. Verscheidenheid en verdraagzaamheid zijn bondgenoten. Objectiviteit bestaat niet.

      • Dus al die Publieke omroepen zoals BBC, ARD en VRT in onze buurlanden zijn niet pluriform?
        @Michel: Alle kranten zijn commercieel, daar zijn we dan mooi aan overgeleverd.

      • Verdwijnt pluriformiteit bij de publieke omroep, dat is juist als de plannen zoals gerard dat wil realiteit worden. Maar de pluriformiteit op radio en tv dat blijft je hebt dan immers 1 publieke omroep en commerciële omroep dus er is keus zat, daar voor hoef je niet zoveel losse publieke omroepen te hebben met dito redacties en kan zo op kosten worden bespaard

    • @Gerard En wat nu als er ook mensen zijn die dat niet willen? Ik ben voor een andere indeling van de NPO kanalen maar voor meer geld naar de publieke omroep. Je moet er toch niet aan denken dat we overgeleverd zijn aan de commerciële zenders.

    • Dag Gerard,

      Dat is al eens geprobeerd. Tegen gehouden door de politiek. Ik was er als OR lid destijds zijdelings bij betrokken.
      Je hebt zeker of je werkt zeker niet bij de PO? Je hebt gewoon niet opgelet dus.

  2. @Ruud Wat een kul argument. Kranten zijn over het algemeen het zelfde gebleven. Ieder zijn smaak welke je graag leest. De commerciële tv zenders zenden voornamelijk troep uit. Waarmee ik niet (ook hierboven niet) wil zeggen dat alles bij de publieke omroep geweldig is en dat er daar geen dingen moeten veranderen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*