Jan Roos: ‘Ik ben in niets een extremist’

Voormalig Powned-verslaggever Jan Roos laat na zijn Geenpeil referendum-succes en VNL verkiezingsdebacle weer van zich horen. Dit keer wil Roos een maatschappelijk probleem op de kaart zetten. Hij wil door, middel van een crowfundingactie, geld inzamelen voor een documentaire over ‘Dwaze vaders’.

In De Telegraaf gaf je onlangs aan dat je bezig met een documentaire bezig bent over ‘Dwaze vaders’, die na scheiding en door slechte omgangsregelingen te maken hebben met ouderverstoting. Wat voor een documentaire gaat dit precies worden?
‘Het gaat over het onrecht dat mannen wordt aangedaan. Dat klinkt nogal vreemd in een land waar iedereen de mond vol heeft over gelijke rechten en seksisme, maar je bent als man de Sjaak als je in de rechtbank staat tijdens een scheiding. Moeders trekken vrijwel altijd aan het langste eind en dat heeft er alles mee te maken dat het hele systeem nog steeds gebaseerd is op het ouderwetse idee dat mannen werken en zich niet bemoeien met de kinderen en vrouwen achter het aanrecht staan en voor het nageslacht zorgen. Het is allebei allang niet meer zo. Vaders willen onderdeel zijn van het leven van hun kinderen en kinderen hebben daar simpelweg behoefte aan. Als zowel het rechtssysteem als de hulpverlening hier geen rekening mee houdt krijg je de situatie waar we nu nog steeds mee worstelen. Van verscheurde gezinnen tot familiedrama’s aan toe als gevolg.’

Via het crowdfunding platform Voor de Kunst ben je onlangs gestart om de financiering voor je documentaire ‘Vaderleed’ binnen te halen. Had je met dit idee niet gewoon bij de publieke omroepen moeten aankloppen?
‘Ik ben, ondanks dat ik ervaringsdeskundige ben van dit onrecht, op de achtergrond aanwezig in dit project. Ik doe alleen de productie en de interviews. Maar eerlijk is eerlijk, de naam Jan Roos opent weinig deuren in Hilversum. Dat komt natuurlijk ook omdat ik erg kritisch ben op de NPO. Het is weinig pluriform en er wordt te veel met geld gesmeten. Als ik dan met mijn hand omhoog aan kom zou het wel erg hypocriet zijn. Daarnaast durft men het met mij niet aan. Anders had ik wel een aanbieding gekregen van een omroep, maar men kiest liever voor veilig.’

Je hebt geen hoge pet op van NPO en als vlogger stopte je eind vorig jaar met Youtube doordat de inkomsten tegenvielen. Op welke wijze moet deze documentaire wel het publiek vinden?
‘Geld verdienen met vloggen kan als je een groot bereik hebt. Dan kan je door middel van reclame op bijvoorbeeld Youtube bij zoveel views een dollar ophalen. Maar mijn vlogs werden uitgesloten voor reclame omdat ze niet politiek-correct genoeg waren. Dan houdt het gewoon snel op. Eigenlijk een vreselijke constatering dat zelfs het internet niet veilig is voor de vrijheid van meningsuiting. Deze documentaire is niet politiek-incorrect, het geeft gewoon een beeld van een groot maatschappelijk probleem. Het zou mij verbazen als er geen omroep geïnteresseerd zou zijn om het uit te zenden, maar mocht dat het geval zijn kan ik het gewoon op internet plaatsen. Dan kan alsnog iedereen kijken.’

In het verleden wist je als campagneleider van GeenPeil 428.000 stemmen binnen te halen voor een referendum over de Oekraïne. Als lijsttrekker van VNL was je later een stuk minder succesvol. Als ‘rasprovecateur’ zijn er ook veel mensen die jou het liefst achter het behang willen plakken. Ben jij wel de geschikte man om voor deze documentaire met dit gevoelige onderwerp een crowdfundingactie te starten?
De campagne voor het referendum was een maatschappijbreed ding, mijn politieke partij niet. Daar moest je echt op een bepaalde manier voor denken. Dat VNL niets is geworden heeft met meerdere factoren te maken. Maar als ik er eentje mag noemen is het Theo Hiddema. Toen Baudet hem als kandidaat aankondigde liepen onze twee zetels in de peilingen zijn kant op. Forum doet het heel erg goed. Ze zitten ook precies in het gat op de politieke markt diat ik ook zag. Dat mensen mij als ‘rasprovecateur’ zien verbaast mij. Ok, ik ben niet heel erg genuanceerd en heb in mijn PowNews-periode tegen aardig wat scheentjes geschopt. Maar allemaal op een speelse manier. Ik ben in niets een extremist.

Ik vind het lastig om mezelf de juiste man te noemen. Maar het is vreemd dat dit onderwerp nog nooit groot op de agenda is gezet en dat ben ik van plan. Dit project, deze documentaire, gaat niet over mij, dit gaat over onrecht in de maatschappij. Ik ga dit serieus aanpakken. Peter Vlemmix wordt de regisseur. Hij is echt heel erg goed in dit soort onderwerpen op een mooie manier neer te zetten. We hebben wel nog geld nodig, dus als je wil helpen kan dat via crowfundingplatform Voor de Kunst.

Je bent ervaringsdeskundige op dit vlak en eiste na je scheiding gelijkwaardig ouderschap. De rechter gaf jou een beperkte omgangsregeling. In praktijk zie je ook dat andere mannen hun kinderen meestal eens per week of twee weken zien. Je noemt het zelf een doorgeschoten feministische samenleving. Hoe groot is dit probleem in Nederland?
Ik noem het onderdeel van de feminisering, dat is wat anders. Daarmee bedoel ik dat de rol van de man steeds minder interessant wordt gevonden. Toch hoor je klachten, bijvoorbeeld in het onderwijs waar jongens geen meesters meer hebben, maar alleen jufs. Een maatschappij waar kinderen vrijwel alleen door moeders worden opgevoed zal problemen opleveren die je niet hebt als er ook een man in hun leven is. Het probleem van ouderverstoting is heel erg groot. Als je beseft dat bijna 50% van de huwelijk eindigt in een scheiding gaat het om grote getallen, helemaal als je weet dat 20% een vechtscheiding wordt. 55.000 kinderen krijgen er per jaar mee te maken.

Het fenomeen ‘Dwaze Vaders’ is bekend geworden door mannen die verkleed als kinderhelden Batman en Zorro met spandoeken op de daken van Raden voor de Kinderbescherming klimmen. Is dat nou wel de beste manier om serieuze aandacht voor dit probleem te forceren?
Ik kan heel goed begrijpen dat die kerels op een dag overgaan tot dit soort schreeuwen om aandacht. Het is jouw kind, je houdt van hem/haar, wil onderdeel zijn van zijn/haar leven, maar vanwege een totaal belachelijke rechtssysteem word je buitengesloten. Uiterst pijnlijk. Ik hijs mezelf niet in een Batmanpak, maar ga een half jaar voor niks werken aan een documentaire. Ik denk dat ik het netwerk heb waarbij ik het onderwerp op de politieke agenda kan krijgen. Dat is mijn wanhoopsdaad. Maar hopelijk wel eentje met resultaat voor de toekomst. Kijk, ik krijg mijn kinderen niet meer vaker. De rechter heeft gesproken. Maar ik wil dit voor vaders in de toekomst voorkomen.

Wanneer is dit project volgens jou volledig geslaagd?
Eerst moet de crowdfunding slagen. Dan heel hard werken aan de documentaire. Daarna om deze op de televisie laten uitzenden. En dan ook nog eens een petitie aanbieden in de Tweede Kamer. Maar het is pas echt geslaagd als men in Den Haag het systeem aanpast aan deze tijd.

Het filmproject ‘Vaderleed’ is te vinden op crowfundingplaftform Voor de Kunst

1 Comment

  1. Ik heb zelf een nagenoeg identieke situatie meegemaakt. Jeugd wordt direct in het gelijk gesteld door rechter. Ik ben bedreigd door 8 jongeren. Grote monden en kwamen op mij af en heb toen 1 gepakt. Niet zeer gedaan.
    En jahoor 500 euro boete. De omgekeerde wereld.ik ben bedreigd en uitgescholden op mijn eigen terrein.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*