Jack de Vries (ROOS): Kijkers binden met ‘sandwich formule’

Jack de Vries (voorzitter stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) heeft in het radioprogramma WNL Opiniemakers aangegeven niet te spreken te zijn over de hervormingsdrang van staatssecretaris Sander Dekker.

De Vries: ‘Je denkt wel een met weemoed terug aan de tijd waarin we kijk- en luistergeld moesten betalen. De Vries: ‘Je denkt wel een met weemoed terug aan de tijd waarin we kijk- en luistergeld moesten betalen. Er is wel eens uitgerekend dat wanneer deze niet was afgeschaft, de publieke omroepen vele malen meer geld zou hebben. En dan nog steeds hebben we in Nederland een relatief goedkope publieke omroep, wanneer je dat vergelijkt met andere landen. Juist de publieke omroep maakt programma’s die we op de commerciëlen nooit zullen maken. Om zaken als samenhang in onze samenleving te creëren, heb je zoiets als een publieke omroep voor nodig, die relatief weinig kost. Laten we daar vooral zuinig op zijn.’

Volgens Jack de Vries zijn er meerdere redenen om ook amusement toe te laten op de publieke omroepen. De Vries: ‘Als we met elkaar zouden zeggen dat we de publieke omroep geheel uit belastinggeld betalen, maar we zeggen ook dat de publieke omroep STER-inkomsten moet genereren. Alleen al voor het moeten genereren van inkomsten via reclame, heb je aantrekkelijke amusementsprogramma’s nodig om de kijkers te trekken. Tweede reden is als je wil dat programma’s van de publieke omroep ook bekeken worden, dan moet je ook werken met de ‘sandwich formule’. We denken allemaal dat iedereen hoogopgeleid is en alleen maar naar Netflix of Uitzendinggemist kijkt, maar er is nog steeds een heel groot deel van Nederland, die s ’avonds lineair op de bank hun porgramma’s kijkt. Juist als je een mix hebt met Bananasplit en educatieve- en culturele programma’s, kun je de kijker binden’.

De Vries gelooft ook niet dat veel programma’s net zo goed op commerciële zenders uitgezonden kunnen worden. ‘Van ‘Boer Zoekt Vrouw’ hebben de commerciëlen geprobeerd om een imitatie te maken. Dat werd echter een tranen trekkend verhaal. Bij de publieke omroep zie je dat er cultuurelementen van Nederland werden toegevoegd en werden mensen meer in hun waarden gelaten. en niet alleen tot tranen werden gedwongen. Kortom: de manier hoe je amusement maakt verscheelt ook wel een beetje.’, aldus Jack de Vries.

Beluister hier het hele programma van WNL Opiniemakers.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*