Jaap van den Biesen: ‘Door de Politieperskaart heb ik de NVJ ontdekt’

In #wijzijndeNVJ deze keer Jaap van den Biesen, Flevoland-verslaggever Expeditie Nederland voor Omroep MAX en freelance verslaggever, filmmaker en regisseur.

Mijn werk

‘Ik ben de Flevolandse verslaggever voor het NPO2-programma Expeditie Nederland, dagelijks uitgezonden om half 7. Het programma is een samenwerking tussen Omroep MAX en de regionale omroepen. Elke regioverslaggever maakt een eigen verhaal binnen een thema, ik doe dat voor Omroep Flevoland. Voor hen doe ik ook nieuwsverslag en daarnaast doe ik commerciële klussen voor bedrijven.

Bij die reportages werk ik als regisseur, interviewer of camjo. Het zijn diverse klussen, heel leerzaam. Zo deed ik in twee dagen tijd zestig interviews op een bedrijfsevenement. Dat is knallen. Ik merk dan goed dat mensen pas hun verhaal vertellen als ik oprechte interesse en enthousiasme toon. Dat werkt als een spiegel, heel verrassend.’

Mijn achtergrond

‘Vanuit mijn studie duurzame innovaties aan de UvA filmde ik altijd al. Ik had een bijbaantje als cameraman en ben na mijn studie een campagnebureau begonnen. Ik wilde de duurzaamheidstransitie helpen door dat verhaal goed te vertellen en naar het publiek te brengen. Dat deed ik door humoristische filmpjes te maken en van daaruit kwamen opdrachten van bedrijven.

Ik ben er op een gegeven moment mee gestopt en gaan reizen. Toen ik terug was heb ik een camera gehuurd en wilde ik graag weer beeldverhalen maken. Bij een fotografieklus kwam ik iemand tegen van Omroep Flevoland en zo ben ik er terecht gekomen. Ik had geen journalistieke achtergrond, maar ze wisten dat ik kon filmen. Ik ben blij dat ze me de kans hebben gegeven.’

Ik wil zeker nog de PersVeilig training doen als verslaggever.

Waarom ik NVJ-lid ben geworden

‘Ik deed voor Omroep Flevoland veel verslag tijdens corona, ook de vuurwerkrellen op Urk. Dat was toch wel grimmig en we gebruikten daar alleen telefoons om te filmen – was ook beleid vanuit de omroep. Toen ben ik lid geworden om de Politieperskaart te kunnen aanvragen en heb ik de NVJ ontdekt.’

Wat de NVJ voor mij nog meer is

‘Ik ben naar het Festival van de Journalistiek geweest om kennis en contacten op te doen. De NVJ is voor mij een organisatie die me het gevoel geeft er niet alleen voor te staan als freelancer. Ik gebruik de website en nieuwsbrief om beter te worden in mijn vak en vragen die ik heb te beantwoorden.

Ik had me voor de cursus Verslaggeving in conflictgebieden opgegeven maar toen werd ik ziek door corona. Nu sta ik in november voor de cursus ingepland. En ik wil ook zeker nog de PersVeilig training doen als verslaggever.’


Foto: Truus van Gog

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*