Jaap Drupsteen schildert met ritme

Vormgever Jaap Drupsteen, die met zijn beeldtaal  voor het medium televisie belangrijk vernieuwend werk heeft verricht, wordt de komende maanden volop geëerd met 2 tentoonstellingen. Hij ontwierp o.a. een nieuw VPRO-logo, was verantwoordelijk voor de glaspanelen van het 10 jaar geleden geopende instituut Beeld en Geluid, maakte de leader voor Den Haag Vandaag en veel andere televisieprogramma’s en verzorgde ook muziek voor veel omroepproducties.

Drupsteen werkte voor NTS, NOS, VPRO en VARA. Behalve van zijn werk voor de omroep is hij ook bekend als de ontwerper van Nederlandse bankbiljetten, een nieuw paspoort en diverse postzegelseries. Zijn talloze muziek-, video- en videografische producties van de afgelopen 50 jaar zijn nu samengebald in exposities. Museum Hilversum presenteert  ‘Jaap Drupsteen Designer Explorer’, een selectie uit zijn werk.  Rijksmuseum Twente toont zijn meest recente producties in ‘The Rhythm Painter’.

Verzamelboek
In Hilversum worden tussen 9 april en 29 mei onder meer de bankbiljetten, het paspoort, de leaders, animatie en videografische productie- en regiemethodes voor programma’s getoond. Naast de expositie wordt ook een verzamelboek van zijn werk gepresenteerd.

In Twente is van 9 april tot 3 oktober een tentoonstelling van bewegende abstracte beelden op het ritme van verschillende muziekstromen te zien. In de manifestatie ‘De Zomer van Jaap Drupsteen’ zal de komende maanden daar een manifestatie met deelname van verschillende culturele organisaties georganiseerd.

Hier een voorbeeld van werk dat 4 jaar geleden in museum Hilversum was te zien. Zijn oeroude ontwerpen voor het VARA televisieprogramma Hadimassa vervangen door composities van Abstract Beats en Pulsgedreven Graphics, resulterend in een spectaculaire Finissage, in de vorm van een performance met licht, geluid, beweging.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*