Jaap Drupsteen in Museum Hilversum

Jaap Drupsteen, bekend van video- en videografische producties voor VPRO, wordt geëerd met twee tentoonstellingen die gewijd zijn aan zijn werk. Museum Hilversum presenteert Jaap Drupsteen Designer Explorer met een selectie uit zijn bijzondere oeuvre. Rijksmuseum Twenthe toont tegelijkertijd zijn meest recente werk: The Rhythm Painter. Samen geven deze twee tentoonstellingen een boeiend en vrijwel compleet overzicht van het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar.

 

Drupsteen is zich de afgelopen vijftig jaar blijven ontwikkelen met als focus om beeld en geluid bij elkaar te brengen. In de tentoonstelling in Museum Hilversum wordt een grote selectie uit het oeuvre van Drupsteen uit de periode 1965 tot 2015 getoond, zoals de bankbiljetten, het paspoort, leaders, animaties en videografische productie- en regiemethodes voor programma’s. Daarbij worden op  meters brede projecties werken als La Passione getoondProjecties die de beleving van de muziek letterlijk ‘in een ander licht’ plaatsen. In de tentoonstelling is een catalogus screen te zien met een compilatie van 25 videowerken.

Drupsteen (1942) is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede (nu AKI ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten). Hij werkte als grafisch ontwerper onder meer voor NTS, NOS, VPRO en VARA. Grote bekendheid verwierf hij met het ontwerp van het Nederlandse paspoort en een serie bankbiljetten voor De Nederlansche Bank ter waarde van 10, 25, 100 en 1000 gulden. Hij ontwierp de eerste televisie-huisstijl voor de VPRO, leaders en animaties voor programma’s als ‘Het Gat van Nederland’ en ‘Machiavelli’. Ontwikkelde een videografische productie- en regiemethode, maakt eigen producties met simultaan gecomponeerde animaties en ontwierp de glaspanelen in de gevel van Beeld & Geluid in Hilversum.

Jaap Drupsteen Designer Explore9 april t/m 29 mei

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*