Is praten over een Nederlands Eurovisie Songfestival de goden verzoeken?

HILVERSUM – Meer dan ooit wordt de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival als absolute winnaar gezien bij het internationale liedjesfestival. Over twee weken vindt de 64ste editie van het festival vanuit het Israëlische Tel Aviv plaats. De Nederlandse crew vertrekt komende dinsdag 6 mei al voor de voorbereiding. Nog nooit eerder waren de zogenaamde bookmakers van het songfestival zo duidelijk over de inzending met Arcade-zanger Duncan Laurence en dan moet de prestatie op het podium nog bekend worden. Een onzinnige droom of een terechte voorspelling?

Het Eurovisie Songfestival 2020 vanuit Ziggo Dome Amsterdam of Ahoy in Rotterdam. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Of is het de goden verzoeken? De bookmakers van het songfestival dichten Nederland een winst toe dat oploopt tot 27 procent. Een koppositie die al wekenlang aanhoudt en dat is nog nooit eerder voorgekomen. Fier aan kop dus en grote concurrenten van de 25jarige Duncan Laurence – uit Rusland en Zwitserland – volgen ver eronder, volgens de statistieken. Eerder in 2013, 2015 en 2018 voorspelden deze bookmakers de winnaar van het festival. Bij de organiserende omroep AVROTROS laten ze zich vooralsnog niet gek maken door een eventuele winst van Nederland bij het festival. Winst betekent dat de omroep aan de slag moet om het internationale festival volgend jaar te organiseren. Nederland organiseerde vier keer eerder het Eurovisie Songfestival, de laatste keer was dat op 19 april 1980 in Den Haag. Groot verschil met nu. Aan het festival deden toen 19 landen mee, sindsdien verdubbelde dat aantal deelnemers. “We wachten echt tot de finale om hiermee aan de slag te gaan,” laat AVROTROS-woordvoerder Eric Dekker weten. “We moeten eerst de wedstrijd maar gaan spelen.”

Het vraagt veel van een gaststad
Een Eurovisie Songfestival anno 2019 vraagt dus wel wat van een gaststad. Mocht Nederland winnen dan heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema al aangegeven dat ze het liedjesfestijn graag in de hoofdstad wil hebben. Den Haag wil het ook. De grootste politieke fractie Hart voor Den Haag/Groep de Mol vindt dat het in Den Haag moet vanwege de viering van 75 jaar vrede en veiligheid in 2020. Maar ook Rotterdam wil het hebben. Ahoy is de grootste indoor locatie die eerder bewees dergelijke omvangrijke internationale events te kunnen hebben. In de Ahoy Arena kunnen tegelijk tijdens de halve finales en finale 16.000 man in één zaal. En het beschikt tevens over veel extra zalen en evenementhallen om bijvoorbeeld de (inter)nationale delegaties en de media van ruimte te voorzien. Maar volgens RTL-songfestivalkenner Aran Bade is de grootte van de zaal niet vaak doorslaggevend geweest om voor een gaststad te kiezen. Voor RTL-Boulevard zal hij vanaf 10 mei bijna dagelijks verslag doen van het songfestival en specifiek met het laatste nieuws rond de Nederlandse delegatie. “De capaciteit maakt niet zoveel uit, maar er komt wel heel veel af op een gaststad. Een maand voor de finale wordt er al opgebouwd en het hangt dus vooraf van beschikbaarheid af”, zegt Aran Bade die het songfestival voor RTL dit jaar voor de zesde keer meemaakt. “De zaal in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen in 2015 had een capaciteit van 5000 mensen. In de zaal van dit jaar – Expo Tel Aviv – kunnen 7000 mensen. Het is maar waarvoor je wil gaan, maar een intiemere zaal kan zeker. Dat is aan de organisatie. Belangrijker is dat je een locatie hebt met goede faciliteiten voor de honderden journalisten die verslag doen. Ahoy is daarmee heel geschikt, maar je kan het ook oplossen met grote tenten bij een locatie. Ik zou het wel mooi vinden als we dit jaar winnen. Dan kunnen we in 2020 als Nederland eens laten zien hoe we creatief en met techniek een Eurovisie Songfestival kunnen houden. We lopen hierin voorop in Europa.”

Niemand heeft een vergelijkbaar liedje
Bade begrijpt wel waarom het liedje van Duncan Laurence goed scoort bij de internationale polls van het songfestival. “Het liedje is uniek als je het vergelijkt met de andere inzendingen. Niemand heeft een vergelijkbaar liedje met dezelfde emotie dat uit het hart is geschreven. En dan val je op en zegt het publiek ‘dat liedje raakt me door de boodschap’. Duncan zingt over een liefde die hij verliest en ervoor strijdt. Het is een echt verhaal van Duncan. De laatste jaren is bewezen dat dit soort liedjes het goed doen op het songfestival. Dan maakt het niet uit of je uit Rusland komt of uit West-Europa. Dan spreekt het lied je aan, ongeacht je achtergrond. Ja, er speelt dan wel politiek mee en sommige landen geven elkaar altijd punten. Maar het zou zomaar kunnen gebeuren dat de ‘Douze points’ heel veel naar Nederland zullen gaan.”

Hans Pannecoucke tekent weer voor de creatieve shots
Duncan Laurence wordt creatief begeleid door Ilse deLange. Voor de creatieve camerashots tekent Hans Pannecoucke opnieuw. Hij deed dat eerder bij de The Common Linnets in 2014 toen Nederland tweede werd bij het Eurovisie Songfestival. Aran Bade: “Bij de Nederlandse delegatie is enorm veel kennis en knowhow aanwezig. De combinatie van het liedje, het creatieve team dat al eerder scoorde op het songfestival, de cameravoering en de prestatie op het podium zorgen ervoor dat we zouden kunnen winnen. De kans is inderdaad groter dan ooit.”

Het eerste optreden van Duncan in de halve finale is op donderdag 16 mei als 16de deelnemer. Dan weten we of je hem ook in de finale op zaterdagavond terugziet. Maar aan de polls te zien lijkt dat slechts een detail. Aran Bade vindt dit al een hele mooie plek voor zijn eerste optreden op het festival. “Het kan niet beter. Hij zit aan het einde van de avond, vlak achter Rusland. Dat is een prima plek om op te vallen bij het Europese publiek.”

Het Eurovisie Songfestival wordt in Tel Aviv voor de 64ste keer gehouden en vindt van 14 tot en met 18 mei plaats.

1 Comment

  1. Ik hoorde bij Pauw op vrijdagavond al de vraag: “Kondigen we een dag nationale rouw af, als ‘we’ maar derde worden?” Wanneer het om gokken gaat, kiezen we het alternatief met de grootste winstverwachting. Dat betekent: kans x verdeelresultaat. Inzetten op Duncan levert dus weinig op, want de waarschijnlijkheid is mogelijk hoog, maar het aantal mensen dat die keuze maakt, betreft bijna iedereen. Dus ik zeg: “IJsland” (doet ie eigenlijk mee?). Nu alleen nog even een bookmaker zoeken.

1 Trackback / Pingback

  1. Is praten over een Nederlands Eurovisie Songfestival de goden verzoeken? – LekwaalMedia.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*