Is Hilversum over 10 jaar nog Mediastad?

Komend jaar viert Hilversum haar jubileum als 100 jaar Mediastad. Door nieuwe technologieën en internationale concurrentie verandert het medialandschap snel en veel mediabedrijven zien Hilversum als vestigingsplaats niet meer als een vanzelfsprekendheid. Spreekbuis.nl vroeg aan Henk Westbroek, Nicolas Ruis en Henkjan Smits of Hilversum over tien jaar ook nog dé mediastad van Nederland Hilversum is.

Henk Westbroek: “Ik verwacht dat Hilversum over tien jaar nog steeds de belangrijkste mediastad is, al is het hoogtepunt wel achter ons. Het Romeinse rijk bestond echter na haar hoogtepunt ook nog tweehonderd jaar. De omroepen worden steeds meer productiehuizen en ze blijven vaak in Hilversum zitten, omdat de andere bedrijven er ook zitten. Amsterdam lijkt voor omroepen geil om te zitten, maar het is zeer onpraktisch. Met al die duizenden dronken toeristen kom je bijna de stad niet in of uit. Het mediapark is tegenwoordig prima met de auto of de trein te bereiken.”

Nicolas Ruis (NH Radio): “Hilversum is altijd de mediastad geweest. Waarom zou dit veranderen? Het Mediapark mogen ze wel eens een flinke make-over geven. De omroepgebouwen zouden ze een goede schoonmaakbeurt moeten geven, zodat het park niet meer de uitstraling heeft van een industrieterrein in een troosteloze DDR-stad uit 1973. Hilversum is ook – ondanks het drama op verkeersgebied – nog altijd beter te bereiken dan Amsterdam.”

Henk-Jan Smits (Omroep Max/ NPO Radio 5): “Hilversum roept steeds harder dat het dé mediastad van Nederland is. Volgens mij gebeurt dit juist nu er steeds meer media- en entertainmentbedrijven Hilversum verruilen voor andere steden als Amsterdam. Door de digitalisering is het steeds minder relevant om topografisch dicht bij elkaar te zitten. Hierdoor kiezen bedrijven voor andere plaatsen om kantoor te houden. Dit heeft mede te maken met de erbarmelijke infrastructuur die Hilversum heeft. Hilversum zou het voor media- en entertainmentbedrijven weer aantrekkelijk moeten maken om zich in de mediastad te vestigen. Horeca, theater, openingstijden, live-muziek, tolerantie, omarm evenementen. Gebruik het rijke media-verleden van Hilversum als fundament voor een nieuwe toekomst. Glasvezel ligt al in Hilversum om snel internet te garanderen. Nou het ouderwetse wegennet nog snel zien te krijgen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*