‘Ingrijpen NPO Radio 1 is noodzakelijk’

[BLOG] Enkele dagen geleden werd bekend dat de middagprogrammering van NPO Radio 1 op de schop gaat. Toine van Peperstraten en Dionne Stax gaan een nieuw dagelijks middagprogramma presenteren. EenVandaag en Nieuws en Co verliezen hierdoor een uur zendtijd, waardoor er bij diverse radiomakers enige commotie ontstond. Toch is ingrijpen noodzakelijk.

Uit de laatste luistercijfers van NLO blijkt dat Radio 1 op de zesde plaats staat (marktaandeel 8%) en muziekstations zoals Qmusic, Sky Radio en Radio 10 voor zich moet laten gaan. Een betreurenswaardige positie voor onze nationale nieuwszender van Nederland met het beste bereik van alle stations.

Het nieuwe middagprogramma wordt ‘luchtiger’ en hopelijk weet het ook jongere luisteraars te trekken. Nu is gemiddelde leeftijd van NPO Radio 1-luisteraars 62,1 jaar.

Veranderingen doorvoeren op de radio gaat nooit zonder slag of stoot. Vooral de oudere luisteraar is vaak een gewoontedier. Toch hoop ik dat zendermanager Laurens Borst verder vernieuwingen doorvoert want Radio 1 hoort minimaal in de top-3. Dat kan lukken als de radiozender weer met actualiteiten en hard nieuws komt in plaats van achtergrondverhalen, ‘kabbel-interviews’ .  

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

1 Comment

  1. Een goede zet van Radio 1. Het is nu toch ook vaak ‘highbrow’ journalistiek, voor de happy few. Voel me zelden rechtstreeks aangesproken of herken me in de presentatoren. Met de AvroTros en een presentator als Toine en/of Dione zal dit hopelijk wat toegankelijker worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*