In memoriam: Joop Söhne en Tijd voor Teenagers

Co de Kloet bedenkt het, maar het is aan de deze week op 95-jarige leeftijd overleden Joop Söhne te danken dat het legendarische radioprogramma Tijd voor Teenagers er kwam.

We hebben het over lang geleden, heel lang zelfs. Bijna zestig jaar maar liefst, als Tijd voor Teenagers voor het eerst de lucht in gaat bij de Vara. Een bedenksel van Co de Kloet, die met het idee naar Söhne stapt, die op zijn beurt zijn collega’s in de Vara-top (Programmavergadering) weet over te halen om het op – toen nog – Hilversum 2 uit te zenden.

Het programma Tijd voor Teenagers wordt door kenners beschouwd als het eerste programma dat popmuziek laat horen. Lange tijd is de VARA de enige omroep, die een popprogramma uitzendt. Zo is er aandacht voor bekende artiesten uit die tijd, zoals Boudewijn de Groot, Elvis Presley, The Everly Brothers en Cliff Richard. Vanaf 30 november 1963 komt er ook een eigen hitparade: de Tijd voor Teenagers Top 10. Het muziekprogramma bestaat tien jaar, in 1969 vindt de Vara dat het genoeg is geweest. Even voor het tijdsbeeld: in ’64 en ’65 staan er héél veel Beatles en Stones in de Top 10, maar ook Lucille Starr, Dave Berry, Adamo, Roy Orbison en Johnny Hallyday.

De naam Söhne (geboren en getogen Hilversummer) is ook verbonden aan (jeugd)programma’s als Olleke Bolleke, De groene kalebas, Het stond in de krant en Het turfschip. Maar ook werkte hij mee aan programma’s als het door hem bedachte ZO (dat hij samen met Letty Kosterman presenteert) en Uitlaat, waarmee Wim de Bie en Kees van Kooten hun radiodebuut maken.

„Je mag Joop is één rij noemen met de groten van toen die de gouden tijd van de Vara hebben meegemaakt: Arie Kleywegt, Kees Buurman, Gabri de Wagt, Coen Serré, Henk van Stipriaan, Rutger Schoute en Jan de Troye. Zonder al te chauvinistisch te doen, waren wij echt de beste”, aldus Co de Kloet (86), voormalige Vara-radioman die samenwerkt met Söhne. De Kloet weet zich te herinneren, dat er zeer veel weerstand bestaat tegen Tijd voor Teenagers. Door het warme pleidooi van zijn baas Joop Söhne, wordt het programma-idee er in de Programmaraad doorgedrukt.

Joop begint bij de Vara als omroeper. In de loop van drie jaar blijkt dat hij daar toch niet zo voor geschikt is. Hij stort zich vervolgens op het maken van jeugd- en andere programma’s. Begin jaren zeventig wordt Söhne adjunct-directeur van de Vara-radio. Na een reorganisatie gaat hij op zestigjarige leeftijd met vervroegd pensioen en stort zich op schilderen.

Joop Söhne woonde in het Rosa Spierhuis in Laren en is in besloten kring gecremeerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*