Illegale IPTV grote winnaar strijd Formule 1-rechten

Het spel is op de wagen. De tender voor de uitzendrechten van Formule vanaf het seizoen 2025 is bekend. Geïnteresseerde zenders en streamingdiensten kunnen in de komende weken het eerste bod aan bij rechtenhouder FOM neerleggen. Naar alle waarschijnlijk volgt hierna een twee biedingsronde. Uiteindelijk wordt dan voor eind maart de (betaal)zender of streamingdienst bekend die Formule 1 na 2024 aan klanten gaat aanbieden.

Voor FOM is de Nederlandse marktsituatie nog nooit zo gunstig geweest als nu. Viaplay heeft Formule 1 nodig om op langere termijn levensvatbaar te blijven in Nederland. Ziggo heeft last van de uitrol van glasvezel. En verliest hierdoor tienduizenden abonnees per kwartaal. Formule 1 kan het verlies van abonnees beperken of mogelijk een halt toeroepen. Canal+ kan een met Formule 1-bolides vergelijkbare snelheid de nieuwe streamingdienst onder eigen merknaam de Nederlandse merknaam in racen. En kan daarnaast ook de marktpositie van provider Canal Digitaal versterken. Het versterken van markpositie is ook de reden voor RTL Nederland om een bod voor streamingdienst Videoland uit te brengen. En als laatste kan ESPN met Eredivisie en Formule 1 Ziggo Sport van de troon stoten als belangrijkste sportbetaalzender.

De sterke concurrentie in de biedingstrijd zorgt voor prijsopdrijving. Levert het uitzendrecht FOM op dit moment een bedrag van rond 35 miljoen euro per jaar op, is dit bedrag in de toekomst hoger. Mogelijk zelfsveel hoger. Van sportrechten weet je namelijk een ding zeker. Deze blijven stijgen. Em de huidige situatie in het Nederlandse medialandschap zorgt voor grijnzende gezichten bij bestuurders van FOM. De winnaar van de biedingsstrijd moet een bedrag betalen dat richting de 50 miljoen euro per jaar loopt. Het is zelfs niet ondenkbaar dat meer dan dit bedrag als winnend bod uit de bus komt. 

Goed voor de bankrekening van FOM. Maar veel minder voor de Formule 1-liefhebber. Want de koper van de uitzendrechten is niet filantropisch. Elke euro – of mogelijk zelfs meer – die voor de uitzendrechten wordt betaald, moet links- of rechtsom door de consument terugbetaald te worden. Abonnementsprijzen worden hierdoor hoger. En met versnippering van content en de transitie van lineaire naar online televisie is het kijken van tv- en videocontent in de afgelopen periode al te prijzig geworden voor menig kijker.

En dus zal de vlucht van de consument richting illegale IPTV-abonnementen alleen maar toenemen. Om alleen een vrij compleet sportaanbod te verkrijgen moet in de toekomst los van een eventueel traditioneel lineair tv-abonnement al snel 40 tot 50 euro per maand betaald moeten worden. Wie ook nog naar minimaal films en series wil kijken, moet bij dit bedrag al snel 20 euro extra bijtellen. En voor een bedrag tussen de 60 en 70 euro – en wie goed zoekt zelfs minder – kan een illegaal IPTV-abonnement met een duur van een jaar worden gekocht. Dit met niet alleen alle Nederlandse zenders maar ook meer dan tienduizend zenders uit andere landen. Waaronder populaire pakketten van providers en betaalzenders Engeland, Duitsland en Amerika. En dit dus aangevuld met al die dure streamingdiensten waarvoor maandelijks tientallen euro voor legale toegang betaald voor moet worden.

Natuurlijk moet het gebruik van illegale IPTV niet verheerlijkt worden. Verre van dat zelfs. Opbrengsten van illegale IPTV-abonnementen worden niet zelden gebruikt om te investeren in zware criminaliteit als drugs- en wapenhandel. Maar begrijpelijk is het wel dat meer consumenten overwegende illegale televisiewereld te betreden. Het is aan providers, betaalzenders en streamingdiensten om na te denken om op deze ontwikkeling een goed antwoord te kunnen geven.

En daarmee moet niet al te lang gewacht mee te worden. Langer wachten betekent meer kijkers die de illegaliteit in vluchten. En dus het verlies van inkomsten. Veelal voor langere termijn. Want een kijker die goedkopere mogelijkheden van illegale IPTV heeft ondervonden, keert niet snel terug naar legale kijkmogelijkheden. Alle actie van BREIN en zelfs politie en justitie. Net alleen tegen beheerders van illegale servers en verkopers van illegale IPTV-abonnementen maar zelfs vaker de kopers en dus kijkers van illegale IPTV.

38 Comments

 1. Gisteren heb ik een e-mail gekregen van F1TV met de melding dat mijn jaarabonnement met €30,- verhoogd gaat worden naar €94,99.

  Je kan natuurlijk zeggen: “één avondje niet stappen en je hebt het eruit.” of “ga naar Viaplay dan krijg je er FTV ‘gratis’ bij”. Maar ik kijk geen dart / voetbal. En ja ik kijk graag Formule 1 en kan inderdaad een avondje stappen overslaan. Maar de meeste mensen hebben meerdere abonnementen; Netflix, Spotify, F1TV enz enz.

  Ik ben er eigenlijk al jaren tegen dat sport achter de paywall zit. De Formule 1 heeft het zelf over de budgetcap, de kosten besparing voor team die maar x bedrag mogen uitgeven. Maar ik denk dat meer en meer mensen in hun huishouden ook een budgetcap gaan instellen en vaker zoeken naar illegale manieren om TV te kijken.

  • Hierbij het bericht wat ik per e-mail heb ontvangen:

   “Bedankt dat je abonnee bent bij F1 TV.

   Je F1 TV-abonnement loopt in principe tot 18 maart 2024. Wil je je jaarabonnement op F1 TV aanhouden, dan wordt de prijs op 18 maart 2024 met €30.00 verhoogd naar €94.99.

   Dit jaar omvat je abonnement 24 GP’s, iedere F1 Academy-race en nieuwe diepgravende programma’s, zoals Tech Talk Retro en F1 Icons. Er komen ook nieuwe manieren om F1 op verschillende apparaten te kijken.

   Ga naar F1-account en selecteer ‘Mijn abonnemenent’ om te zien wanneer je abonnement wordt verlengd, je account te beheren of je abonnement op te zeggen.

   Bedankt dat je voor F1 TV hebt gekozen.

   Het F1 TV-team”

  • F1 TV is nog altijd stukken goedkoper dan Viaplay. En sport moet JUIST achter een paywall. Het levert immers knaken op. Sport moet weg bij de publieken en naar de commerciëlen.

   • Viaplay is idd duurder maarja…ik betaal graag meer voor betere kwaliteit presentatoren, analisten en noem maar op, hahaha.
    Maar ff serieus…ik heb nu beide. F1tv “gratis” bij viaplay. Kan dus f1 en het Engels voetbal kijken

    • Viaplay … betere analisten…commentatoren…??? ROFL !!!
     Je vergat [sarcastische stem:aan] erbij te zetten 😉
     F1 café bij ziggo was prima, maar sinds Viaplay de boel verstierd heeft in oa NL, is nivo rap gedaald, ook met race cafe jammer genoeg. En ik was heel trouwe kijker t hele wkend.ook in uitzending geweest in studio en bij Jack bar in Zandvoort (aanrader trouwens!)
     Maar dit hele verhaal is zoveelste voorbeeld van de hebberigheid van de mens.
     En zoals altijd over de ruggen (bijna ook financieel) van Jan Modaal ….
     F1TV is qua aanbod en kwaliteit geweldig, geen vergelijk met viaplee/ziggo!
     Als t nog duurder wordt ga ik idd van abo af en naar vpn.
     Fom en fis verdienen al debiel veel geld, te veel zelfs, maar dan niet meer over mijn rug 😉

     • En over de rug van de kijker wordt ook Max Verstappen exorbitant betaald voor een paar rondjes rijden. ’t beste is als hij aankondigt te stoppen dan is ’t snel gedaan met kijken naar die onzin op wielen.

     • Het wordt ook nog erger sinds Viaplay en F1protv hebben besloten dat ze gaan stoppen met jaarabonnementen en alleen nog maar maand abonnementen gaan handhaven. Voor viaplay betaal je dan per jaar meer dan €250 en F1protv dan €142,80

  • Wat er niet genoemd wordt, is de mogelijkheid f1 te kijken met VPN. RTBF-belgie, rtl-luxemburg, orf en servus-tv oostenrijk, srf-zwitserland. Deze zenden het uit via hun website of streamdienst zoals b.v. Ziggo-go en kpn-itv.
   Diverse goede mogelijkheden. Terwijl men al een jaarabonnement VPN heeft vanaf 50 a 60euro. En Olaf Mol en Jack Plooi heb je dan via grandprix radio. Via vpn belgië.

  • Ik kijk altijd F1 met vpn op Oostenrijk, of of Servische en mijn vpn van mijn telefoon op België voor commentaar van olaf mol. Ik woon zelf op Kreta.

  • Ik ben al jaren geabonneerd op F1tvPRO. Net mijn abo verlengd en gewoon weer voor 64,99! Langer abonnee zijn loont zich blijkbaar bij F1tvPRO!!! of verlengd voor de verhoging……
   F1 TV
   Hallo Léon,

   Bedankt voor het verlengen van het abonnement op F1 TV Pro. De betaling van € 64,99 is ontvangen en uw abonnement is verlengd tot maandag 20 januari 2025.

   Houd er rekening mee dat het abonnement automatisch wordt verlengd, tenzij u het vóór maandag 20 januari 2025 opzeg

 2. Mooi artikel. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren snap best dat de FOM vooral poen wil zien maa rhoop toch wel dat ze eisen dat het tenminste via lineair TV (in 4k) moet komen. Viaplay is echt verschrikkelijk. Vind de streaming echt niet werken bij live sport. Zit je daar met je dikke 65inch TV met dat matige beeldkwaliteit te kutten met de app.

  Hoop dat F1 vanaf voglend seizoen te zien is bij een TV ender die het heel slim aanpakt waardoor je het gevoel hebt dat je als kijker bij het wereldje hoort. Ziggo Sport pakte dat bijvoorbeeld perfect aan door het ‘gratis’ aan alle klanten te geven maar af en toe ook het kanaal openzette voor alle TV kijkers, wie heeft er allemal wle niet naar die geweldige WK ontknoping gekeken in 2021, met of zonder Ziggo Sport (betaald of onbetaald) en juist door dat gigantische bereik en die geweldige ontknoping heeft iedereen het er nog steeds over!

  DAt mis ik echt de afgelopen 2 jaar. Ik zelf kijk tegenwoordig via de Oostenrijkse zenders naar F1, anderen via Viaplay weer een ander via SKY Deutschland of F!TV en er zijn er ook wat die willen best betalen maar zijn door gebrek aan technische vaardigheden (m’n oude buurman bv) veroordeeld tot samenvatting; de beleving.

  Dit geldt trouwens ook voor het WK Darts dat ook al 2 jaar totaal niet leeft in Nederland doordat het zo exclusief is terwijl juist die massale beleveing sport zo mooi maakt! Voor nu zullene r vat 1 miljoen mensen betalen voor Viaplay, echter als Max straks zo domineert of jusit tegenvalt en mensen afhaken; wie haakt er dan nog aan want wat je niet ziet mis je ook niet!

 3. Wat er niet genoemd wordt, is de mogelijkheid f1 te kijken met VPN. RTBF-belgie, rtl-luxemburg, orf en servus-tv oostenrijk, srf-zwitserland. Deze zenden het uit via hun website of streamdienst zoals b.v. Ziggo-go en kpn-itv.
  Diverse goede mogelijkheden. Terwijl men al een jaarabonnement VPN heeft vanaf 50 a 60euro. En Olaf Mol en Jack Plooi heb je dan via grandprix radio. Via vpn belgië.

 4. Wat er niet genoemd wordt, is de mogelijkheid f1 te kijken met VPN. RTBF-belgie, rtl-luxemburg, orf en servus-tv oostenrijk, srf-zwitserland. Deze zenden het uit via hun website of streamdienst zoals b.v. Ziggo-go en kpn-itv.
  Diverse goede mogelijkheden. Terwijl men al een jaarabonnement VPN heeft vanaf 50 a 60euro. En Olaf Mol en Jack Plooi heb je dan via grandprix radio. Via vpn belgië.

  • Lijkt me toch duidelijk. Kriek wil het illegaal kijken niet verheerlijken. “Verre van dat zelfs”, schrijft hij. Maar op het eind baart het hem kennelijk wel grote zorgen dat justitie ‘zelfs’ kijkers van illegale tv aanpakken. ’t is een schande!

 5. Politie heeft wel wat beters te doen. Dat Kriek iets vind van iptv, prima. Het artikel voegt niks toe aan wat we al jaren weten, en wat al jaren speelt.

 6. Ik heb 1 keer IPTV gegoogled en wordt nu helemaal dood gegooid met ogenschijnlijk legale IPTV aanbieders op facebook en instagram (volgens mij bestaan er helemaal geen legale IPTV aanbieders.
  Hier zou eerst maar eens wat aan gedaan moeten worden vind ik.

 7. De verdorvenheid van dit allemaal geld geld geld de achterlijke hoge inkomens van de sporters die totaal niet meer bij de werkelijkheid horen dan nog de Fans die de boel slopen waar de belastingbetaler voor opdraait en dan de achterlijke salarissen van streaming diensten,we moeten met zijn allen lekker doorgaan zo dan kan de gewone man helemaal niets meer.we doen het ons allemaal zelf aan we blijven maar betalen stop daar nou eens mee dan word het vanzelf allemaal beter.

 8. Als je liefhebber bent van autosport wat is dan het probleem om iets meer te betalen? Alles wordt duurder toch? Ook de kosten voor de productie van dergelijke programma‘s. Als je te duur is deel je toch een abonnement? Ik geloof dat je tot 4 apparaten op 1 abonnement kunt gebruiken.

 9. Vreemd is dat wanneer ik mn abonnement Bekijk, ze nogsteeds de oude prijs opgeven met de aankondiging dat dit op 20-03-2024 gaan afschrijven. Hier heb ik dus maar even een screenshot van gemaakt. Verhoging ga ik niet accepteren.
  Ze vragen in de mail je account te controleren en voorzien je vervolgens van oude prijs. Dat is misleiding van de consument!
  Kom maar op, gaat dan rechtstreeks naar de advocaat, dat heb ik rechtsbijstand voor.

  • Hallo Bas,
   Het enige effect is dat je abonnement wordt stopgezet. En dan heb je alleen nog maar de keuze uit een maandabonnement. En dan ben je nog meer kwijt. Ze verkopen geen nieuwe jaar abonnementen meer. Alleen de bestaande worden nog verlengt.
   En als je de algemene voorwaarden leest, staat daarin dat de prijzen kunnen worden aangepast. Dan heb je 2 mogelijkheden : Accepteren of opzeggen.

   En als je juridische stappen overweegt, bedenk dat dat de F1 heel veel geld heeft voor heel veel advocaten.

 10. En dan te bedenken dat een jaar abootje F1 Tv Pro in Duitsland € 25,99 kost en in India via FanCode een jaar abootje € 11,00 kost. Wij NLers zijn eigenlijk achterlijk dat we achter de idioterie aan blijven lopen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*