Horizontale programmering uit onenigheid ontstaan

De omroepen konden het niet eens worden over de invulling van de Hilversum 3-programmering. Hierdoor ontstond ‘spontaan’  Het eerste horizontale geprogrammeerde radioprogramma met Willem van Kooten. 

Willem van Kooten alias Joost den Draaijer ging na zijn vertrek bij Radio Veronica in 1968 werken voor de AVRO en VPRO. In 1971 werkte hij tegelijk bij de NOS (Hilversum 3) en bij Radio Noordzee. Opmerkelijke was dat hij begin jaren ’70 op deze zenders voor korte tijd twee concurrerende hitparades presenteerde. Dat werd niet getolereerd en daarom ging hij alleen verder op Radio Noordzee.

Alweer in 1974 was hij weer te horen bij de publieke omroep (Veronica en Noordzee waren uit te ether). Bij de NOS op Hilversum 3 begon het eerste horizontale programma Joost mag niet eten op werkdagen tussen 18 en 19 uur te presenteren. De horizontale programmering is ontstaan uit onenigheid tussen omroepen. De omroepen wisten maar niet tot overeenstemming te komen hoe het uitzenduur tussen 18-19 ingevuld moest worden en daarom nam de NOS de activiteiten over. Het eerste horizontaal geprogrammeerde programma op de publieke radio was hiermee geboren. Na Radio Veronica kreeg Van Kooten ook bij de NOS een conflict over belangenverstrengeling. Hij had immers naast zijn populaire radioprogramma ook een platenmaatschappij.  Zijn uur werd in 1978 vervolgens ingevuld door Frits Spits met De Avondspits. Het was ook direct de begintijd dat radio-dj’s minder te zeggen kregen over hun playlist. 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*