“Voornemen stoppen Persalarmering moet worden herzien”

De regionale publieke omroepen en de regionale dagbladen roepen de minister van Justitie en Veiligheid op het voornemen om de Persalarmering per 1 april 2023 stop te zetten te herzien. Het besluit is in de ogen van de hoofdredacteuren van de regionale publieke omroepen en van de regionale dagbladen een ernstige aantasting van de persvrijheid en staat haaks op het streven naar een Open Overheid. In een gezamenlijke brief aan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius leggen de hoofdredacteuren uit waarom zij vragen het besluit te herzien. Ook de lokale publieke omroep heeft de brief mede ondertekend.

In de gezamenlijke brief schrijven de hoofdredacteuren: “Sinds enkele jaren is het Persalarm een uitstekend systeem dat door de hulpdiensten wordt ingezet om de media op de hoogte te stellen van grote incidenten. En alhoewel in de publieke opinie dit vaak gerelateerd wordt aan klein nieuws over ongelukken en brandjes, zien wij in de praktijk dat dit Persalarm juist staat voor iets veel groters. Heel veel nieuws dat van nationaal of zelfs internationaal belang is, wordt voorafgegaan door een Persalarm. Dat gaat van invallen bij drugslabs, via schietpartijen met grote impact, invallen bij topmensen uit het bedrijfsleven, tot rampen. De voorbeelden kunt u eenvoudig halen met een blik op het recente regionale en landelijke nieuws. Het Persalarm geeft de journalist een instrument om te volgen wat de hulpdiensten doen en het publiek van adequate en betrouwbare informatie te voorzien. Dat is van wezenlijk belang, in een gepolariseerde samenleving: een betrouwbare informatievoorziening naar ons publiek.”

Downloaden

De hoofdredacteuren hopen als gezamenlijke landelijke, regionale en lokale media dat de minister het voornemen wil herzien: “Het doorvoeren van uw voornemen is niets anders dan een ontoelaatbare inperking van onze persvrijheid, een inperking van de open overheid die staat voor een vrije informatievoorziening in ons land, om nog maar te zwijgen over de onhoudbare extra belasting die er gaat komen op de afdelingen perswoordvoering bij de politie- en brandweerkorpsen die dag en nacht gebeld gaan worden door vele honderden journalisten en persfotografen.”

De hoofdredacteuren geven aan dat ze namens landelijke, regionale en lokale media, graag een persoonlijk gesprek met de minister voeren om tot een goed werkbare oplossing te komen.

Ook Journalistenvakbond NVJ heeft laten weten verbijsterd te zijn.

1 Comment

  1. Hogerhand moet beschermd worden daar voor heeft de Nederlandse regering een lagere rating op de schaal van pers vrijheid voor over.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*