Hoge raad wijst cassatieberoep tegen consumentenprogramma Radar af

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de zaak die slachterij Friesland Vlees aanspande tegen Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS. De slachterij meende dat de Radar-uitzending van 7 april 2008 onrechtmatig was, en eiste een schadevergoeding van 4,3 miljoen euro van het programma én de Nederlandse Staat. In 2009 oordeelden de rechtbank Amsterdam, en in 2014 het Gerechtshof van Amsterdam, al in het voordeel van Radar. Friesland Vlees is daarop in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, maar dit beroep is nu ook afgewezen. Radar-presentator Antoinette Hertsenberg over de uitspraak: “Radar is een kritisch programma waarin het informeren en beschermen van de consument centraal staat, en waarbij we altijd moeite doen om wederhoor te krijgen. Het is mooi dat dit beaamt wordt door de rechterlijke macht.” 

Radar kwam in 2008 met een kritische uitzending over Friesland Vlees. Het programma toonde aan dat in de slachterij ziek en zwak vee verwerkt werd. Ook schoot de controle van het vee ernstig tekort, wat gevaar voor de voedselveiligheid met zich meebracht. Het toenmalige Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voerde daarom poortcontroles in bij Friesland Vlees. De slachterij klaagde vervolgens ook de Staat aan, omdat toenmalig minister Verburg de poortcontroles een dag eerder al aankondigde in het programma Buitenhof. 

Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde in 2014 dat de uitzending van Radar journalistiek in orde is en dat het programma de slachterij voldoende ruimte heeft gegeven om een uitgebreide reactie te geven. De Hoge Raad bevestigt nu dat deze uitspraak op een juiste wijze tot stand is gekomen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*