Hilversums opleidingsinstituut na 54 jaar écht uit de tijd

Na 54 jaar is de door Hilversumse omroepen opgerichte Media Academie nu écht uit de tijd. Per 1 januari trekt het instituut er zelf de stekker uit.

Dat bevestigt directeur Vicky Kuyk. ,,Shitnieuws. Het besluit is natuurlijk al eerder genomen en niet overnight. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe meer het erin hakt.’’ Kuyk (47) heeft zichzelf en de andere vijf medewerkers in vaste dienst per 2017 ontslagen. Daarnaast beschikte de academie over een ’harde kern’ van zo’n veertig freelance-docenten, professionals die in de media werken. De verwachting is dat veel van deze mensen hun trainingen op eigen kracht voortzetten.

Kuyk besloot de eer aan zichzelf te houden om een faillissement te voorkomen. De teloorgang van de academie hangt volgens haar deels samen met de bezuinigingen op de omroepen, die noodgedwongen minder investeren in opleidingen van personeel. Lastige ontwikkeling voor de academie is de vraag naar individueel maatwerk. ,,Wij zitten ook met de investering erachter. Een training cameratechniek kan alleen als je ook de nieuwste camera’s hebt om mee te werken.’’

Geldschieters vinden om het roer drastisch om te gooien, is volgens Kuyk onhaalbaar. Zeven jaar geleden ging de Media Academie failliet. Het instituut werd overgenomen door opleider Twice en draaide sinds 2009 op eigen kracht onder leiding van Kuyk.

De academie huist de laatste tien jaar in de monumentale Villa Heideheuvel op het Mediapark, eigendom van de NOS. Om het pand ’terug te verdienen’ is een deel onderverhuurd aan kleine mediabedrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*