Hilversum: Het oorlogsverhaal van juf Ada van Keulen in MAX-podcast Verstilde Verhalen

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten. 

Hilversum: Het onbekende verhaal van juf Ada van Keulen – te beluisteren vanaf woensdag 19 februari
Elke stad heeft wel een verzetsheldenbuurt, zo ook Hilversum. 25 mannen worden in Hilversum-Noord geëerd met een straatnaam voor hun rol bij het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland. Maar dat is niet het enige, zo heeft verzetsheld Kik ten Boom in de Ten Boomstraat ook nog een monument en staat zijn naam op een plaquette in het Raadhuis.

Ten Boom was actief in de padvinderij én het landelijke verzet. De makers van Verstilde Verhalen komen erachter dat de lagere schooljuf van één van de verzetshelden óók bij de padvinderij actief was. Deze schooljuf werkte bovendien ook als koerierster voor het verzet. Juf Ada van Keulen van de Calvijnschool (nu Het Kruispunt) in Hilversum overleed 10 jaar geleden, zonder haar leerlingen ooit iets over haar verzetswerk te vertellen. Ada van Keulen en Kik ten Boom (beiden op de foto) lijken op alle gronden een link te hebben, in deze aflevering van Verstilde Verhalen wordt naar deze link gezocht. Ook wordt de vraag gesteld: waarom kreeg Ten Boom een monument, maar Juf van Keulen niet?

Over Verstilde Verhalen
Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Verstilde Verhalen
12 afleveringen
Elke woensdag een nieuwe aflevering
www.MAXVandaag.nlwww.nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten
RSS: https://podcast.npo.nl/feed/verstilde-verhalen.xml 

Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*