Hilversum gaat verleden controversiële Mediaburgemeester onderzoeken

Joost Boot (1902-2002) was de belangrijkste Burgemeester voor het ontstaan van de Mediastad. Nu Hilversum 100 jaar als mediastad bestaat, is het volgens de gemeente tijd voor een eigen straatnaam. De lokale SP en PvdA zijn echter tegen een ‘Burgemeester Bootlaan’, omdat Boot volgens hen controversiële opvattingen heeft op gebied van apartheid.

PvdA en SP noemen Boot een ’pleitbezorger van het apartheidsregime in Zuid-Afrika’ en willen de burgemeester op deze wijze te eren. De Gooi en Eemlander heeft de argumenten van PvdA en SP onder de loep genomen.

Alles draait vooral om de forse vraagtekens die de sociaal-democraten en socialisten zetten bij de opvattingen van de voormalig ‘Mediaburgemeester’. Boot heeft zich volgens de SP en de PvdA in de jaren zeventig en tachtig – dus na zijn vertrek uit Hilversum in 1968 – ’een groot voorstander van de apartheid in Zuid-Afrika betoont’. Verder hield hij er ’tal van controversiële opvattingen op na’.

De partijen verwijzen daarbij naar het Praatboek uit Zuid-Afrika van Boot. Boot en zijn (tweede) echtgenote – prof. dr. B. Boot-Siertsema, hoogleraar Afrikaanse talen – lieten het in 1982 het licht zien. Opvallend genoeg baseren de Hilversumse politici hun negatieve oordeel over deze uitgave uitsluitend en alleen op een recensie die indertijd in De Volkskrant verscheen.

Auteur van deze boekbespreking was Harrie Leyten, de toenmalige Afrika-conversator van het Tropenmuseum. Boot en zijn echtgenote waren indertijd ’not amused’. Zij dienden bij de Raad voor de Journalistiek een klacht in tegen De Volkskrant. Die klacht werd deels gegrond verklaard. Hoofdredacteur Harry Lockefeer werd op de vingers getikt. De Raad sprak van twee ’tekortkomingen’ die ’een ernstige smet’ wierpen op de publicatie.

De uitspraken van Boot waren omstreden, maar die van zijn criticaster blijkbaar ook. De eigenzinnige oud-burgemeester liet zich niet de mond snoeren en bleef gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting.

Opvallend is dat Boot, als één van populairste Burgemeesters van Hilversum ooit, nog geen straatnaam heeft, terwijl onbeduidendere burgemeesters dat wel hebben. Ede en Varsseveld hebben wel een Burgemeester Bootlaan en de Burgemeester Bootstraat. Daarnaast zijn er in Hilversum ook straten genoemd naar beruchte prominenten uit het verleden zoals Piet Hein en Pieter Willem Botha.

De lokale politici van de PvdA en SP baseren zich overigens op wat ze hebben gelezen in een recensie in De Volkskrant over Boot en zijn ’Praatboek uit Zuid-Afrika’ uit 1982. Op het moment dat ze een fel commentaar schreven en vragen stelden aan het college hadden ze het boek – waarnaar ze verwijzen – nog niet gelezen.

De gemeente Hilversum onderzoekt of teksten reden zijn geen straat naar Boot te vernoemen.

Lees hier het gehele Gooi en Eemlander-artikel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*