Het podcastsucces van NRC Vandaag

Nieuw onderzoek van Dirk Hooijer van de Universiteit van Amsterdam onthult interessante verschillen tussen geschreven artikelen en podcastafleveringen. Met name NRC Vandaag, de populairste nieuwspodcast van Nederland, staat centraal in deze studie.

Nieuwe vorm, nieuwe inhoud
De resultaten tonen aan dat hoewel artikelen en podcastafleveringen van NRC dezelfde basisinformatie bevatten, de manier van presenteren sterk verschilt. Dit verschil trekt met name een jonger publiek aan. Een sleutelverschil is de manier waarop verhalen worden verteld. Podcasts maken meer gebruik van verhalende technieken, zoals de vertelling vanuit de eerste persoon, het gebruik van karakters en een chronologische opbouw.

De prominentere rol van de journalist in podcasts
Een ander opvallend aspect is de prominentere rol van de journalist in podcasts. In tegenstelling tot geschreven artikelen, waar de journalist vaak op de achtergrond blijft, bieden podcasts een platform voor journalisten om meer van hun persoonlijkheid en emoties te tonen. Zoals zorgredacteur Lineke Nieber aangeeft: “Ik ben geen robot.” Dit element van menselijkheid draagt bij aan een rijkere en meer persoonlijke luisterervaring.

Podcast: een medium voor duiding
Podcasts bieden ook meer ruimte voor duiding. In tegenstelling tot het relatief objectieve karakter van geschreven nieuws, kunnen podcastpresentatoren en journalisten samen een diepere laag van begrip en context bieden aan verhalen.

Het Bereiken van een nieuw publiek
Deze verschuiving naar podcasts is een strategische zet van NRC. Sinds 2019 publiceren zij vijf keer per week een aflevering, waarbij ze niet alleen nieuws delen, maar ook een nieuw, jonger publiek bereiken. Dit toont aan dat nieuwsmedia zich aanpassen aan de veranderende mediaconsumptie en nieuwe manieren vinden om hun publiek te bereiken en te betrekken.

De bevindingen van Hooijer’s onderzoek benadrukken de groeiende betekenis van podcasts in de journalistieke wereld. Door de unieke eigenschappen van het medium bieden podcasts een frisse en meer persoonlijke benadering van nieuwsverhalen, wat hen onderscheidt van de traditionele geschreven pers​​.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*