“Het lot van journalistieke programmamakers mag niet in handen liggen van 3 zendermanagers”

Om de lokale en regionale journalistiek levensvatbaar te houden, moet meer worden samengewerkt tussen private bedrijven en publieke organisaties. Daarvoor pleitte algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten op een hoorzitting in de Tweede Kamer. De commissie OCW, waarbinnen de portefeuille media van Minister Slob valt, hield woensdagmiddag een bovengemiddeld lang rondetafelgesprek. Daarin voerden onder meer NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman, CEO Sven Sauvé van RTL, Thomas Bruning namens de NVJ, Paul Römer van de NTR en Arjan Lock (Voorzitter College van Omroepen) het woord. De commissie wilde de sprekers horen in aanloop naar het debat in de Kamer dat volgende maand plaatsvindt.

Volgens de NVJ moeten continuïteit en diversiteit van journalistieke programma’s en bijbehorende redacties beter geborgd worden. Volgens de vereniging is dit een van de voorwaarden voor journalistiek binnen het publieke bestel. Volgens Bruning zijn de programmamakers van de omroepen onderhevig aan de grillen van de NPO waardoor de makers geen stem hebben in de discussies tussen de omroepen en de NPO. De algemeen secretaris vroeg speciaal aandacht voor de arbeidsrechtelijke positie van de journalisten. Volgens Bruning is de NPO verantwoordelijk voor de budgetten maar niet voor de contracten die redacties afsluiten met werknemers: “Dat moet anders”.

Verder was er veel kritiek op de weinige (financiële) middelen waar de lokale en regionale radio en televisiestations mee werken. Jan Rietman, journalist en verantwoordelijk voor een lokale omroep in de Achterhoek gaf aan dat de redactie en productie vrijwel volledig op vrijwilligers draait: “De subsidie en reclame-inkomsten gaan bijna helemaal op aan camera’s, huur en andere faciliteiten”. Toch wees de voorman van de koepel van nieuwsuitgevers (NDP Nieuwsmedia) er op dat er de laatste jaren nauwelijks is bezuinigd op redacties maar in andere onderdelen binnen de uitgevers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*