Het geheime leven van Loeki de Leeuw’ – Deel 7: ‘Evolutie’

In de ruim 40 jaar van zijn bestaan is leeuw Loeki aanzienlijk veranderd. Net als andere characters van respectabele leeftijd. Denk aan de eerste Mickey Mouse naast de huidige. Maar asjemenou…Loeki zou Loeki niet zijn als die evolutie niet een verrassende loop heeft gekregen. De leeuw is er namelijk niet ouder op geworden, maar jonger!

De pop…In den beginne…
Er zijn verschillende ontwerpen gemaakt voor het leeuwtje. De vreemdste is wel deze beweeglijke slungel.

 

 

 

Maar dit model werd gekozen.

En zo werd het houten model vertaald naar de animeerbare pop.
Dit is een beeld van een van de eerste filmpjes. Loeki heeft TWEE ogen, wenkbrauwen, flinke snorhaarstippen, een sikkie, een beweegbare mond… en één tand! Deze pop bleek lastig te animeren. Al snel werd er een tweede model gemaakt. Deze meest bekende Loekipop zou in vele duizenden filmpjes gaan optreden.

 

Voilá!
De twee ogen zijn vervangen door het bekende witte oogvlak met twee oog-stippen er in. De grote stippen op zijn snoet zijn weg… en hij is naar de tandarts geweest…zijn tand is getrokken. Maar het sikkie heeft hij behouden.

Na Japan…
In de negentiger jaren maakte Loeki carrière in Japan, als mascotte van het Nederlandse themapark ‘Huis ten Bosch’ (waarover in een later hoofdstuk meer).

Aangezien hij vooral voor de jeugdige bezoekers werd ingezet vroegen de Japanners of Loeki misschien een iets jongere uitstraling kon krijgen. Dat betrof de getekende versie van Loeki. In de samenwerking van Louise Geesink en tekenaar Wil Raymakers werd Loeki in zijn getekende vorm steeds dynamischer èn jonger. Veel detaillering werd geschrapt. Het maakte Loeki frisser en moderner.

De getekende Loeki begon behoorlijk af te wijken van de film-pop. Na enig zeuren en bedelen bij de Ster en Toonder Studio’s werd budget vrij gemaakt om een nieuwe versie van de pop te maken. De aanpassingen waren subtiel, want het publiek mocht het niet merken…

Loeki kreeg een kwieker kuifje en een vrolijker model in zijn haar. Zijn witte oogvlak werd ronder, vriendelijker. En…. de sik mocht er af!

 

Loeki anno 2015…
En hier dan de allerlaatste versie van de pop, uit 2010. ( Deze pop is niet gebruikt in de Sterfilmpjes.)
Het hoofd en het lichaam zijn hetzelfde gebleven. Maar…. één belangrijk aanpassing en een lang gekoesterde wens van Louise: Loeki staat OP zijn benen! Hij kan vanaf nu dus echt lopen!

De evolutie van de 2D Loeki…
Zoals Joop Geesink hem tekende….

 

 

 

Schetsjes van Joop voor een Loeki storyboard,

 

 

 

 

 

 

 

Loeki in de jaren tachtig. (Wil Raymakers)
Hij ‘zit’ op zijn buik, zoals de pop. Ook de dikke stippen op zijn snuit en de stiksels op zijn voeten herinneren aan de pop.

 

 

 

 

 

 

De invloed van Japan.

Het oogwit is aanzienlijk vergroot, hetgeen de figuur jonger maakt.
Het gezicht is simpeler.
Zijn haar is korter.
Hij staat op zijn benen.
Meer dynamiek in de poses.
Alléz!

 

 

—– Volgende keer: Deel 8: ‘Loeki krijgt een strip en meer vrienden.’ —–

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*