Januari is een maand waarin veel is te doen om Nederlandse dramaseries op televisie. NPO3 is gestart met De Luizenmoeder (zondag 20:25 uur) over de single moeder Hannah (Jennifer Hoffman) die na een verhuizing moet wennen aan de nieuwe basisschool van haar dochter, en te maken krijgt met regels, met de juf en de andere moeders en vaders op het schoolplein. De serie valt op omdat de kijkcijfers van de afleveringen alleen maar verder omhoog schieten. De 3e aflevering van gisteren had 1 miljoen meer kijkers dan de vorige, en van de 2e aflevering (21 januari) waren de kijkcijfers bijna tweemaal zo hoog als de 1e aflevering. En daarnaast wordt de serie zó vaak teruggekeken (de 2e aflevering nog meer dan de 1e aflevering) dat het een terugkijkrecord in Nederland heeft gevestigd. Op het werkelijke schoolplein heeft de ‘mond-tot-mond reclame’ goed gewerkt.
Op RTL4 zendt op zondagavond 21:00 uur de Videolandserie Soof: Een Nieuw Begin uit. Na twee films over Soof nu een serie over de inmiddels gescheiden moeder en eigen onderneemster Soof (Lies Visschedijk) die na haar cateringwerk nu een eigen restaurant is begonnen. Het is een komische serie in de stijl van Gooische Vrouwen. De humor is wat absurdistisch en moet het hebben van de hilarische situaties die ontstaan, maar uiteindelijk goed aflopen. Van de serie Soof moest de 1e aflevering (21 januari) het met iets meer dan de helft van de kijkers stellen dan De Luizenmoeder, en de 2e aflevering van gisteren met minder dan de helft.
SBS6 is de komische serie Zomer in Zeeland (maandag 20:30 uur) gestart, waarin weduwnaar Sjors Mulder (Daniël Boissevain) met zijn twee puberkinderen verhuist naar Zeeland waar hij als kind is opgegroeid. Maar het Zeeland van nu is niet meer hetzelfde als in zijn herinnering. Ook hier zit de humor in de ontstane situaties in het verhaal, maar dieper verscholen dan in Soof, wat zwarter, met een glimlach zeg maar. Zomer in Zeeland heeft tussen de 2e en 3e aflevering veel kijkers verloren, tussen de 1e en 2e aflevering viel het mee. Bij deze serie is het overduidelijk dat het is ontwikkeld om Zeeland op de kaart te zetten, en dat leidt af.
In januari is ook bekend geworden dat SBS6 stopt met de succesvolle komische serie Dokter Tinus. Er komt geen volgend seizoen meer omdat de kijkcijfers dalende waren. Terwijl omroep MAX bekend maakte dat er een nieuwe serie ontwikkeld gaat worden van Het geheime Dagboek van Hendrik Groen. De succesvolle serie had zijn laatste aflevering op 8 januari met hoge kijkcijfers (vergelijkbaar met De Luizenmoeder nu). Een vervolg komt er, van het 2e deel van het boek waarop de serie is gebaseerd, met Kees Hulst als Hendrik Groen en André van Duin als Evert.
Wat maakt de publieke series zo succesvol? Opvallend is dat zowel in de serie Hendrik Groen, als in De Luizenmoeder de humor zit in het uitvergroten van herkenbare situaties, het ietwat overtrekken van dagelijkse situaties. Daarnaast is in beide publieke series de herkenbaarheid groot. Velen hebben ervaring met het leven in een verzorgingshuis zoals Hendrik Groen: een opa of oma, een moeder of vader, en partner of vriend. De Luizenmoeder is ook herkenbaar voor een grote groep in de maatschappij, voor ouders van basisschoolleerlingen, voor de leerlingen, voor grootouders en leerkrachten.
In De Luizenmoeder steelt ‘Juf Ank’ (Ilse Warringa) de show. Het liedje dat Juf Ank zingt met de leerlingen ‘Hallo Allemaal’ doolde al dagen door mijn hoofd, maar is sinds vrijdag niet meer weg te denken nadat André van Duin het heeft gezongen in de DWDD. Zo helpt de ene serie de andere serie aan nog hogere kijkcijfers.
Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy
Geef als eerste een reactie