5 Comments

 1. Herman Stok overleden, mooi oud geworden op een leeftijd van 93 (geboren in Rotterdam) en zijn levenslange partner en latere echtgenoot Kees van Maasdam overleed pas twee jaar geleden.

  Ik ken Herman Stok alleen bewust van zijn radioprogramma Z.O. (Zaterdag Ochtend) dat hij in de jaren 70 voor de VARA-radio presenteerde samen met Letty Kosterman. Vond het wel aardig als tiener, prima muziek, veel Nederlandstalig herinner ik me en er was voor het eerst het spelletje met het raden van een stem te horen. Natuurlijk wist ik wel dat Herman Stok verder zijn verleden als tv-presentator van Top of Flop en de beelden daarvan zijn vaak op tv herhaald, dat gebeurt nog steeds en zeker ook vanavond vast weer. Later kwam ik als radioliefhebber ook te weten dat hij presentator was geweest van Tijd voor Teenagers dat bedacht en geproduceerd werd door Co de Kloet sr. eind jaren vijftig en het eerste echte popprogramma voor jongeren was. In de eerste aflevering werd met veel aandacht Peter Koelewijn gelanceerd met zijn single Kom van ’t dak af, maar Herman Stok presenteerde het pas wat later, maar ook met veel succes.

  Gek, op Wikipedia staat dat hij het de interviews deed voor de radio toen de Beatles begin juni in 1964 twee dagen in Nederland waren voor twee optredens (Blokker). Maar dat was voor tv en de interviews met John, Paul, George en Jimmie deed Berend Boudewijn, maar de veel grotere rol in de uitzending was wel voor Herman die de vragen voor de Beatles ophaalde bij het teenager-publiek in een andere, nabijgelegen ruimte. Heel leuk is dat.

  Dat ik nu dit stukje schrijf, heeft er vooral mee te maken dat ik Herman Stok een keer ontmoet heb, midden jaren 80 toen ik in Den Haag in het Kijkhuis (video) en het Filmhuis een weekend-festivalletje organiseerde met een terugblik op de jaren zestig met name op de jongeren- en popcultuur die toen was opgekomen. Het heette Back to zero en er werd van alles op video en film vertoond, er waren wat podium-interviews en met nog een leuke sixties dansparty in theater Pepijn dat aan het Filmhuis in hetzelfde pand vastzit.

  Voor een VARA-tv-programma over jongeren in de jaren 60 uit de jaren 60 dat werd hervertoond, had ik ook de maker Kees van Maasdam uitgenodigd om erover te komen praten. Hij kwam graag en was met zijn partner gekomen, Herman Stok. Na afloop hebben we met allerlei mensen gezellig zitten naborrelen en raakte ik even met Herman in gesprek. Hij had het zo leuk gevonden en hij was verbaasd dat er nog jonge mensen waren zoals ik die daar allemaal nog in gedesinteresseerd waren. Toen zei ik tegen hem dat ik helemaal niet verbaasd was, integendeel en verwachtte dat dit nog maar het begin was waarin de media alle oude decennia permanent (nostalgisch) zouden gaan herdenken en recyclen, ook de jaren 70 en later de jaren 80, enzovoorts. Hij zag dat niet voor zich. maar ik geloof dat ik wel gelijk heb gekregen.

  Die uitzending met de Beatles in studio Treslong op 5 juni 1964 en met Herman Stok staat op YouTube, maar is als je het niet weet onvindbaar. Velen kennen het daardoor niet en mogelijk wordt er daarom overal onjuist over geschreven. Hier te zien, 12 minuten, kostelijk.

  The Beatles Go Dutch – Interview 1964
  https://youtu.be/yemuX-PbZYU

  NB. Leuk om te zien dat George en vervanger van Ringo, Jimmie Nicols, zitten te roken en met voor hun op tafel een pot bier. In het publiek, maar niet te zien, zaten onder meer ook Kees van Kooten met zijn toen nog vriendin Barbara en ook Jan Cremer (daar heb ik een (unieke) foto van op mijn site staan, ga maar zoeken als je die wilt zien. ;-).

  Herman Stok werd eigenlijk wel stokoud en bijna zijn leven lang samen geweest met zijn grote liefde Kees. Toen in 2000 het homohuwelijk in Nederland als eerste land werd geïntroduceerd, zijn ze ook gelijk getrouwd. Radio en televisie, geld en succes, allemaal mooi, maar uiteindelijk draait het in het leven alleen maar om de liefde. Goede reis Herman!

  DirkJan

  O ja, het korte optreden van The Beatles na het interview staat ook op YouTube, best aardig, maar niet beroemd omdat het allemaal play-back was. Halverwege het Beatles-interview stelt een tienermeisje een vraag over de sokken van de Fab Four. Je herkent haar niet als je het niet weet, maar dat is Marga van Praag …

  • PS
   Ik wilde met mijn stukje wel een beetje snel zijn, ook om daarna nog rond te sturen maar bekenden, geïnteresseerden en naar wat media en die laatste vooral vanwege die YouTube-clip met het Beatles-interview in Treslong. Ik zag daarna dat expert Henk van Gelder in de NRC daar al geen melding van had gemaakt in zijn IM, maar ik denk dat hij dat wel had gedaan als hij deze video kende. Bij zijn artikel staat wel een embedded clip van Top of Flop, maar dat kennen we wel.

   Door de snelheid en ontbreken van een tweede lezer, staan er dan toch wat foutjes in mijn reactie, waaronder een gekke door de speller, nota bene veroorzaakt in het commentpaneel die van geïnteresseerd gedesinteresseerd maakte. Leve de Artificial Intulluhgentie die ‘persoons gedreven ‘fouten maakt. 😉

   Maar gelukkig is daar mijn websaaitje en daar kan ik het dan afmaken en de foutjes herstellen.

   IM Herman Stok – 1927 / 20-21 – De Jongenskamer
   http://www.dejongenskamer.nl/varia99.htm#stok

   En dan natuurlijk ook met een foto van Herman Stok.

   DJ

 2. Fijne radio stem had Herman stok luisterde altijd op zaterdag naar z.o. met letty kosterman en begin jaren zeventig naar mix op Hilversum 3 van 4 tot 6 op dinsdag gelijk van uit school op de st.maartenskliniek de radio aan sterkte voor de nabestaanden

 3. Ik schrik er toch van Heb ‘em diverse keren ontmoet en nam vaak z’n Tijd voor Teenagers op. Hij kletste tenminste niet door de intro’s heen. ! Kon ik mooi de palten opnemen.
  Het optreden van de Beatles, min Ringo Star, in Treslong daar was ik bij en op You Tube staat een fragment waar ik mijzelf terug zag.
  Mooie herinneringen bewaar ik aan twee programma’s waar ik samen met Lex Harding bij betrokken was. Wij bij Herman in Mix en Herman bij ons in de Lex Harding show.

  http://www.norderney192.nl/historie/historie_1971_3.html

  Hij is toch wel een beetje een radio held van mij.

 4. Maandelijks kwam HERMAN de nieuwe releases bespreken, nam mee wat hij geschikt vond voor zijn programma’s. Platen waar hij niet gecharmeerd van was, gooide hij niet uit het raam of in de prullenmand, wat sommige dj’s – ook bekende namen – wel met een grijns deden. Pluggers hebben wat moeten lijden. Nooit bij HERMAN, hij was uitermate correct.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*