Harry Vermeegen: ‘De Nederlandse tv is aan het vertrutten’

Harry Vermeegen

Henricus ‘Harry’ Vermeegen  begon zijn carrière als manusje-van-alles bij tijdschrift Nieuwe Revu en Panorama om daarna als sportverslaggever aan de slag te gaan bij Radio Noordzee. Vermeegen stapte eind jaren zeventig over naar de VARA om daar het radioprogramma ‘Tussen Start en Finish’ te maken. Daar leerde hij Henk Spaan kennen. In de jaren ’80 werd Harry wereldberoemd in Nederland met het legendarische tv-programma Pisa, samen met Henk Spaan. Later werd het VARA-programma onder de Veronica vlag omgedoopt tot Verona. Kreten als ‘Popie Jopie’, ‘Sloan Poa’ en ‘Koud He’ zijn tot op de dag van vandaag bekend, ook door de Top 40 hits die het duo scoorde tijdens de TV jaren. Patrick Kicken interviewde hem over zijn roemrijke tv-verleden en zijn huidige voetbalvlogs.

Naast je tv-activiteiten stond je regelmatig in de hitparade met nummers als ‘Popie Jopie’, ‘Koud He’, ‘Tiet Veur Un Pafke’. Was het makkelijk om hits te scoren met nummers uit jullie populaire programma?
Er waren ook veel nummers die het wel goed deden in het tv-programma, maar niet in de hitlijsten. Vaak waren er ook omroepen, die geen zin hadden om onze muziek te draaien en ons te ondersteunen. Het werd dan alleen nog bij de VARA gedraaid en verder nergens. In die tijd ging een dj van de TROS niet een plaatje van die jongens van de VARA draaien. Ze konden ons alleen niet meer boycotten als het nummer toch doorbrak en een hit werd. Bij ‘Popie Jopie’ was er geen houden aan; dan moesten die andere omroepen ons wel draaien.

Heb je het idee dat jullie met jullie tv-programma’s echt grenzen hebben verlegd met wat kon en kan?
Ja, zeker als je naar de hedendaagse tv kijkt. De tv van dit moment is aan het vertrutten. De Nederlandse tv vind ik zó verschrikkelijk niks. Dat komt omdat niemand meer iets durft. Je moet wel grensverleggend willen zijn. Ook echt de grenzen willen overgaan, maar niemand wil die grens meer over. Laats sprak ik jongens van BNN, die denken dat ze swingend bezig zijn. Het is eigenlijk gewoon EO met een spijkerbroek. Dan gaan ze in een programma een keertje aan een noodrem hangen van een trein. Daarmee shockeer je niet. Ik zei tegen die BNN-jongens ‘Je moet elkaars moeder neuken!’, dan shockeer je pas! Toen Phil Bloom in 1967 als eerste naakte vrouw op tv kwam, stond De Telegraaf stijvol met verontwaardigde teksten. Er is tegenwoordig ook gewoon te veel controle vanuit de zender, de zenderbaas, de netmanager en dan heb je ook nog een sponsor. Die willen allemaal bepalen hoe een tv-programma er uit moet zien en dat gewoon gaat niet. Er zijn daarom geen programma’s meer waar je de volgende dag aan iemand vraagt of hij het gezien heeft. Daar is juist televisie voor! Het moet leuk zijn en mensen aan het denken zetten. Niet alleen de televisie is aan het vertrutten, maar ook Nederland. 15 jaar geleden zag ik op het strand nog overal blote tieten. Waar zijn die gebleven? We zijn weer terug in de jaren vijftig. Het wordt tijd dat er weer eens wat jongens opstaan om aan de bal te gaan rammelen en de boel opschudden.

Je woont tegenwoordig in Spanje, maar momenteel ben je aan het werk in Nederland. Wat ben je aan het doen?
Ik ben bezig met mijn eigen Youtube-kanaal ‘Harry Vermeegen Official’ op te zetten met fragmenten uit oude shows, maar ook met filmpjes van nu. Ik kan elke dag niets doen of gaan golven, maar filmpjes maken vind ik leuker. Of ik op mijn hoogtepunt had moeten stoppen? Dan had ik al op mijn 35ste  in 1985 moeten stoppen, want toen hadden we met ‘Popie Jopie’ vijf miljoen kijkers. Toen wisten we al dat we daar nooit meer overheen zouden komen. Dan kun je twee dingen doen; doorgaan of zelfmoord plegen. Er is geen tussenweg. Dus wij hebben besloten om door te fietsen met in het achterhoofd dat we nooit meer zo’n succes zullen hebben. Dat frustreert niet, want iedereen heeft die pieken in zijn carrière. En ik doe het omdat het ook mijn hobby is. Ik kan niets anders!

Door ziekte ben je lange tijd uit de roulatie geweest. Heb je het gevoel dat je tijd in moet halen?
Ik vind het jammer dat ik er zoveel jaar uit ben geweest. Het heeft lang geduurd voordat ze wisten waarom ik zo ziek was. Het was daarna ook heel moeilijk, bijna onmogelijk zelfs, om weer bij de tv terug te komen. Ik heb wat kleine tv-projecten gedaan bij SBS6 en RTL 7. Ik wilde later wat met Jan Mulder een sportprogramma voor de AVRO gaan maken. Dat was in feite in kannen en kruiken, maar toen bleek dat er een eindredacteur bijgezet zou worden waren we snel klaar. Daar hadden we toen geen zin in en daarom ging het niet door. Graag zou ik wel weer iets willen maken voor een grote zender, maar dan moet het wel over voetbal gaan. De voetballerij blijft altijd leuk!

Beluister het hele interview met Harry Vermeegen in de Spreekbuis Podcast.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*