Hans Schiffers onthult kunstwerk ter ere van 75 jaar Arbeidsvitaminen

Op de plek waar het 75 jaar geleden allemaal begon -het voormalig AVRO gebouw in Hilversum- onthulde presentator Hans Schiffers vanochtend live in de uitzending van Arbeidsvitaminen een unieke, interactieve installatie van 75 radio’s.

Ze vormen een bijzonder eerbetoon aan het langstlopende radioprogramma ter wereld en staan symbool voor 75 jaar Arbeidsvitaminen. Elke radio uit de installatie vertegenwoordigt een jaar uit de geschiedenis van Arbeidsvitaminen en heeft muziek uit dat jaar in zich. Met een grote tuner-knop is door de verschillende radio’s (en dus jaren) heen te scrollen. Zo neemt de installatie de luisteraar niet alleen mee door de geschiedenis van het programma, maar brengt het ook herinneringen naar boven. Het bracht Hans Schiffers vanmorgen weer even terug in zijn eerste jaar als presentator van Arbeidsvitaminen. Hij koos voor het jaartal 1992 waarna ‘Heal the World’ van Michael Jackson te horen was uit een van de radio’s.
 
Hans Schiffers viert de dag dat het programma exact 75 jaar bestaat samen met oud-Arbeidsvitaminen-presentatoren Gerard Ekdom en Jan Steeman. Zij nemen tussen 18.00 en 20.00 uur vanavond weer plaats achter de microfoon om live radio te maken. Ook staan er de hele dag feestelijke optredens op het programma van artiesten die hebben bijgedragen aan het succes van het programma onder wie The Cats Tribute Band, Gerard Joling, George Baker, Douwe Bob en Peter Koelewijn.
 
Hans Schiffers, presentator Arbeidsvitaminen: “Ik ben vereerd en trots dat dit programma al 75 jaar lang bewijst met zijn tijd mee te gaan. Elke plaat die wij laten horen, is aangevraagd door een luisteraar en heeft een verhaal. Muziek inspireert, ontroert en verbindt. Het helpt mensen de dag door, het zijn letterlijk vitaminen om de dagelijkse arbeid uit te voeren. Dit programma kan zeker nog 75 jaar mee!
 
Bart Barnas, mediadirecteur AVROTROS: “Arbeidsvitaminen is al 75 jaar het radioprogramma waar iedereen een verzoeknummer kan aanvragen. Hierdoor vormt Arbeidsvitaminen een mooie afspiegeling van wat wij met z’n allen luisteren. Het is een programma dat al 75 jaar door ons – door alle Nederlanders – wordt gemaakt en zo mensen met elkaar verbindt. En dat is precies waar AVROTROS voor staat.
 
Mensen die nieuwsgierig zijn naar de installatie moeten nog even geduld hebben. In verband met de huidige Corona-maatregelen is de installatie vooralsnog alleen voor genodigden te zien. Zodra de situatie het weer toestaat, maakt AVROTROS de installatie ook toegankelijk voor publiek.

6 Comments

 1. Arbeidsvitaminen vóór u! Prachtig! Een radio-show voor iedereen die niet zelf wil nadenken en een baas heeft die (onwerkelijke) eisen stelt!

  • Grappig dat je daarover begint Joke en De Arbeidsvitaminen van AVRO/TROS was natuurlijk bedoeld voor alle mensen die aan het werk zijn en dan naar de populaire deuntjes konden luisteren onder de arbeid. En nu is het nog steeds zo, geloof ik, dat vooral bedrijven plaatjes mogen aanvragen.

   De AVRO/TROS zendt, of zond, de afgelopen tijd voortdurend spotjes op de radio uit met de slogan: ‘AVRO/TROS, de omroep voor hardwerkend Nederland’. Wat een bekrompen en zelfs wel discriminerende slogan en ik hoorde hem dan steeds op Radio 5, je weet wel de zender die werd opgezet voor de teleurgestelde oudere die niet meer werkt of dat nooit heeft gedaan.

   Het spotje zal wel speciaal zijn gemaakt omdat De Arbeidsvitaminen 75 jaar bestaan, maar dit jubilerende programma is uitgerekend niet via de ether in de kantoren en bedrijven in het land te horen voor al die hardwerkende Nederlanders …! Duh, AVRO/TROS.

   • Dat is niet de schuld van AVRO/TROS maar van de NPO en met name Jurre Bosman, die het tegenhoudt dat Radio 5 de FM frequenties van Radio 3 overneemt because reasons. En op kantoren en in bedrijven wordt overigens ook gewoon via internet geluisterd.

    • Maar de AVRO/TROS kiest er toch zelf voor om Arbeidsvitaminen op Radio 5 te zetten en bijvoorbeeld niet op Radio 2? Nou, en als ze in de kantoren en bedrijven via internet naar Radio 5 luisteren, waarom dan nog een etherfrequentie? 🙂

     En ik blijf erbij, verreweg de meeste luisteraars van Radio 5 zitten thuis op de bank en luisteren via de kabel. En nogmaals, het gaat niet alleen om luistercijfers en ik vind het net als Bosman relevanter dat 3FM in de lucht is dan een zender die voor ouwe mensen is die niet meer zo mobiel zijn (staan niet meer in de file, kwa auto-radio) en het liefst luisteren naar ouwe plaatjes, want vroegâh was alles beter.

 2. Arbeidsvitaminen, mooi dat het nog steeds bestaat. Tijdloos programma met de juiste man achter de juiste microfoon! Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en op naar de 100 jaar! “Hey you with the pretty face, welcome to the human race!”

 3. Een achterhaald muziekprogramma, net zoals adres onbekend nog steeds bestaat.
  Nu zijn deze programma s al een tijdje op NPO radio 5 te beluisteren. Wat nog steeds voor veel mensen niet te vinden is. Mensen kiezen op allerlei kanalen hun eigen muziek, mensen weten elkaar te vinden via linkedln, instagram Facebook.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*