Hackersaanval op websites NPO en NOS

Een DDoS-aanval heeft de website en app van de NOS zaterdagavond helemaal platgelegd. Dat meldde de omroep op teletekst. De NOS had al een paar uur last van storingen. In de loop van de avond werd bevestigd dat het om een cyberaanval ging. Rond 21.00 uur lag alles op internet eruit.

Ook andere websites van NPO, zoals NPO.nl., waren onbereikbaar. Er waren ook problemen bij regionale omroepen. In de ochtend van 4 oktober gebeurde het ook en toen lag de site er ongeveer anderhalf uur uit. Technici van de NOS hadden de aanval aan het begin van de nacht onder controle.

Op de NOS-pagina op Facebook zegt een van de lezers dat Anonymous een dergelijke aanval al had aangekondigd. In het tv-programma Nieuwsuur op NPO 2 werd gezegd dat het om een van de grootste aanvallen ooit op de omroepen gaat.

TV en teletekst hadden geen last van de aanval. Bij een DDoS-aanval worden de servers van een bedrijf of instelling bestookt met zo’n grote hoeveelheid aanvragen dat deze overbelast raken en de website plat gaat. Volgens het Openbaar Ministerie zijn DDoS-aanvallen ernstige strafbare feiten waar daders jarenlange celstraffen voor kunnen krijgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*