Grootste collectie bladmuziek Europa nu digitaal toegankelijk

Vandaag is de grootse Europese collecties van bladmuziek door de Hilversumse Wethouder Jaeger en Roland Kieft, directeur van het Muziek Centrum van de Omroep, openbaar toegankelijk gemaakt.

De collectie bestrijkt de gehele westerse muziekgeschiedenis van de Middeleeuwen tot heden. “De gemeente Hilversum is ongelofelijk trots op het feit dat haar stad een dergelijke collectie heeft. Met vereende kracht maken wij deze collectie publiek toegankelijk”, aldus Wimar Jaeger.

Bibliotheek van Muziekcentrum van de Omroep (MCO)
De bibliotheek van het MCO is met haar historisch, zeer waardevolle, collectie bladmuziek een parel aan de kroon voor Hilversum Mediastad. Jarenlang is deze collectie bewaard in de kelders van het MCO. Samen genoeg voor 5 kilometer bladmuziek. Wethouder Jaeger heeft samen met het MCO zich sterk gemaakt bij het ministerie van OCW om deze collectie te behouden, te digitaliseren en toegankelijk te maken. En met succes. OCW heeft met een subsidie van 1, 2 miljoen bijgedragen aan het ontsluiten van deze collectie voor het publiek. De gemeente draagt 50.000 euro per jaar bij om de collectie toegankelijk te maken en te houden via de website Muziekschatten.nl. Vandaag wordt deze website onthuld omdat er nu al een groot deel van de collectie beschikbaar is voor het publiek. Naar verwachting is in 2020 de gehele collectie gedigitaliseerd en vindbaar via Muziekschatten.nl.

Werkervaringsplaatsen
Het digitaliseren van de hele collectie is deels vrijwilligerswerk en wordt onder andere in samenwerking met het Sociaal Plein van de gemeente Hilversum gedaan. Bewoners met een uitkering zijn betrokken bij het digitaliseren van de collectie, zodat werkervaring en werkritme opgebouwd kan worden. Bewoners die lang uit het arbeidsproces zijn of statushouders vinden hier een goede werkervaringsplek.

Samenvoegen collectie Beeld en Geluid
Zodra de hele collectie is gedigitaliseerd, wordt gekeken naar een koppeling met de collectie van Beeld&Geluid, zodat je bijvoorbeeld de beelden van een concert kan bekijken vanuit Beeld&Geluid, en de bladmuziek kan opvragen bij het MCO via de website Muziekschatten van het MCO. Een sterk staaltje innovatie passend bij Hilversum Mediastad.

In het kader van de Nationale Muziek Collectie wordt er tevens samen gewerkt met de Koninklijke Bibliotheek Nederland en het Koninklijk Conservatorium.

In het digitaliseringsproject – dat tot eind 2019 strekt – zal een substantieel deel van de omroepcollectie worden gedigitaliseerd. Hoewel de collectie inderdaad de gehele Westerse muziekgeschiedenis bestrijkt ligt de nadruk bij het digitaliseren op het repertoire van de radio-ensembles (Zaaiers, Skymasters, Ramblers etc.) uit de periode 1945-1980.

MCO in de Mediamile
Deze week is de MediaMile feestelijk geopend. In de Mediamile komt media cultuurverleden, heden en toekomst samen en wordt zichtbaar in de openbare ruimte. Het MCO en haar collectie worden in de toekomst ook onderdeel van de Mediamile.

Stichting Omroep Muziek
Roland Kieft is directeur van de Stichting Omroep Muziek, eigenaar van het Muziekcentrum van de Omroep (gebouw) en de omroepbladmuziekcollectie.
In augustus 2013 vond de naamswijziging plaats van Stichting Muziekcentrum van de Omroep naar Stichting Omroep Muziek (SOM).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*