‘Een van de Acht geen outdated slow-television-show’

Mies Bouwman overleed deze week, waar verschillende keren bij stil werd gestaan in de media. Maar het meest bijzonder was dat een van haar grote shows werd herhaald op NPO1, de jubileumshow Een van de Acht uit 1972 op woensdag 21:25 uur op NPO1. Er keken 1,2 miljoen kijkers. Ik ging er ook even voor zitten, eerlijk gezegd met het idee dat het wel een outdated slowtelevision-show zou zijn. Maar dat was het allesbehalve.

Tempo
Het tempo van de show was hoger dan ik dacht. Mies hield het tempo er goed in, soms zelfs op een vriendelijke manier doch ietwat kortaf. De opdrachten gingen achter elkaar door, en het waren vooral entertainment opdrachten, in de vorm van varieté, cabaret en clowns. Deze opdrachten duurden trouwens wel lang. De kandidaten moesten scènes naspelen, dus kreeg je 2x of 3x dezelfde scène te zien. Maar het op- en afbouwen van elke keer een ander decor ging razendsnel door mannelijke assistenten. Het was gewoon te volgen op de achtergrond, terwijl Mies het aan elkaar praatte en de studioband live muziek speelde.

Presentatie
Daarnaast viel me op dat het leek of Mies bijna alles alleen moest doen als presentatrice: bellen naar een kijker als verrassing bij de start van de show, alle onderdelen aan elkaar praten zonder autocue, elke opdracht uitleggen aan de kandidaten, het bijhouden van de puntentelling (op haar vingers), checken of het scoreboard was bijgewerkt, en de prijzen van de lopende band onthouden die de winnares opnoemde. Wat een vakvrouw! Dat zie je nu als je het vergelijkt met huidige live shows, waar bijna alles is geregeld en gescript voor de presentatoren en waar bij live (talk)shows op commerciële zenders meerdere keren pauze wordt gehouden tijdens de reclameblokken.

Lopende band
En toen kwam de lopende band. Het viel me op dat ik bijna niets kon herkennen van de spullen die voorbij kwamen. Wat waren dat voor voorwerpen? Nadat de winnares prijzen had opgenoemd, werd het eerst herhaald op een voice-recorder ter check, en daarna werden de prijzen vanachter het decor de studio binnen gebracht door de assistenten. Ik wist nog wel dat sommige voorwerpen stonden voor grotere prijzen. Dat klopte, want ook in deze show stond de glazen bak met hooi voor een paard en wagen. En ik bedoel een echte paard en wagen, dat de de studio kwam binnenlopen. Wat moet je daar nou mee zou je denken? Maar gelukkig was de winnares de dochter van de vader die in een Noord-Hollandse polder woonde. En zo kwam alles nog goed, en nam Mies afscheid van de kandidaten en de kijkers.

Het was een goed idee om deze jubileumshow van Een van de Acht uit 1972 te laten zien. Het verraste me, en heeft mijn idee bijgesteld over hoe televisieshows waren in de jaren ‘70. Jammer dat de omroepen geen gebruik maken van hun archieven om af en toe historische shows en tvprogramma’s weer eens uit te zenden. Al is er gelukkig wel Hilversumtv.nl waar we archiefprogramma’s kunnen zien, ook Een van de Acht!

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*