Groen licht voor nieuw pensioenstelsel

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuw pensioenstelsel voor werkenden en gepensioneerden. De wet die dat mogelijk maakt, de Wet toekomst pensioenen, is een feit. Alle pensioenen moeten uiterlijk 1 januari 2028 zijn omgezet naar het nieuwe pensioenstelsel.

‘Beter verdeeld’

Dit betekent een verbetering van het toch al internationaal geprezen Nederlandse pensioen. Wat al goed is, houden we zo; zoals de AOW. en de zekerheid van een levenslang pensioen, hoe oud u ook wordt. Het aanvullend pensioen bij een pensioenfonds blijven we samen met de werkgever regelen, net als de kosten en risico’s. In het nieuwe stelsel worden risico’s en opbrengsten beter verdeeld over de generaties. Ook houdt het nieuwe systeem beter rekening met de huidige flexibelere arbeidsmarkt. De stelselwijziging is nodig om solidariteit te behouden en onze pensioenen ook voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Extra tijd

Minister voor pensioenen, Carola Schouten, heeft de laatste bezwaren in de Eerste Kamer weggenomen. Zo krijgen pensioenfondsen een extra jaar de tijd om de overgang naar het nieuwe stelsel te regelen: tot 1 januari 2028 in plaats van tot 1 januari 2027. Schouten beloofde verder zich in te zetten om de groep werkenden die nog geen pensioen opbouwen te verkleinen. En, ze zal in gesprek gaan met werkgevers en vakbonden over mensen die in zware beroepen werken, “zodat ook deze mensen gezond hun pensioen in kunnen gaan”.

Voorbereidingen begonnen

Samen met werkgevers, vakbonden en ondernemingsraden (oftewel ‘de sociale partners’) in de creatieve en digitale sector bereidt PNO Media zich al 2 jaar lang voor op het ontwerpen van onze nieuwe pensioenregelingen. Nu de Wet een feit is, kunnen sociale partners definitieve keuzes gaan maken. Bovendien onderzoeken we alvast welke aanpassingen nodig zijn zodat onze administratieve systemen straks voldoen aan de nieuwe regels en we onze grote gezamenlijke pensioenpot van bijna 7 miljard euro kunnen opknippen in 65.000 persoonlijke pensioenpotjes.

Dit zijn de grootste veranderingen

Het nieuwe pensioenstelsel past beter in de huidige tijd waarin mensen vaker van baan wisselen, ouder worden, het economisch niet altijd voor de wind gaat en mensen vaker zelfstandig ondernemer worden.

1. Geen garantie meer

2. Iedereen betaalt gelijke premie

3. Nabestaandenpensioen wordt eenvoudiger

4. Wezenpensioen wordt gelijk getrokken

5. Maximaal 10% van pensioenpot opnemen

Meer weten? Volg ons webinar op 6 juli!

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet toekomst pensioenen, krijgen pensioenfondsen tot 1 januari 2028 de tijd om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te regelen, maar het mag uiteraard ook eerder. Wij streven ernaar uiterlijk 1 januari 2026 de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel te maken. 
Wilt u weten wat het nieuwe pensioenstelsel betekent voor uw pensioen bij PNO Media? Neem dan deel aan een van de webinars die wij donderdag 6 juli organiseren.

Wilt u weten hoe uw pensioen er nu voor staat? Dit kunt u checken op MijnPNO.
Ga voor een totaaloverzicht van uw pensioen inclusief AOW naar mijnpensioenoverzicht.nl.
Voor beide websites heeft u uw DigID nodig om in te loggen.

Op deze websitepagina vindt u meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*