Giel Beelen ontvangt Marconi Oeuvre Award

De Marconi Oeuvre Award gaat dit jaar naar radiopresentator Giel Beelen. Tijdens zijn NPO Radio 2 avondshow werd Giel live verrast door radio-maatje en oud 3FM-collega Gerard Ekdom met het nieuws over de prestigieuze prijs. De jury van de Marconi Award over Beelen: “Giel is een monstertalent dat keer op keer boven zichzelf uitstijgt”.

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: “Achter zijn naam staan ontelbaar veel radioshows met dito hoogtepunten.‘s Nachts,‘s ochtends of in de avond: op ieder tijdstip weet hij zichzelf te bewijzen en laat hij horen dat radio méér is dan praatje-plaatje. Een uitzending van Giel is nooit standaard. Als luisteraar ben je constant benieuwd naar wat er gaat komen”.

Het komende radiojaar zal het eerste zijn in vijfentwintig jaar waarin de Nederlandse radio het moet doen zonder het stemgeluid van Giel Beelen, omdat hij op wereldreis gaat. Dat zal voor de luisteraars even wennen zijn, want sinds zijn landelijke debuut op Radio 3FM in 1997 is hij niet meer weg te denken uit de ether. Van ‘Pyjama FM’ en ‘De Dopeshow’, via ‘GigaGiel’ en de 3FM-ochtend, naar avonturen bij ‘OnStage’ en op Radio Veronica, tot zijn huidige avondshow op NPO Radio 2: Giel is overal en staat altijd aan. Giel was daarnaast één van de initiatoren van het ‘Glazen Huis’ en brak in 2014 (met 198 uur en 10 seconden!) het wereldrecord radiomaken. Hij won vier keer eerder een Marconi Award, voor ‘beste presentator’.

Naast de Marconi Oeuvre Award is er ook de Marconi Award voor Beste Zender en Aanstormend Talent. Dit zijn de genomineerden:

Genomineerden Marconi Award Beste Zender:
BNR Nieuwsradio
NPO Radio 1
SLAM!

Genomineerden Marconi Award Aanstormend Talent:
Nordin Besling (NPO FunX)
Dylan Boet (Radio 538)
Desiree van der Heiden (NPO Radio 2)

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat voor deze editie uit: Mischa Blok (NPO Radio 1), Coco Hermans (Radio 538), Niels Hoogland (NPO FunX), Barry Paf (100% NL), Hans Smit (NPO Radio 4), Liesbeth Staats (BNR Nieuwsradio), Gijs Staverman (NPO Radio 2), Ron Vergouwen, Domien Verschuuren (Qmusic) en Wibo Dijksma (juryvoorzitter). 

De Marconi Awards worden op donderdag 26 januariuitgereikt tijdens de RadioRing. Begin januari wordt aangekondigd wanneer de stembussen open gaan voor de 17e editie van de RadioRing.

9 Comments

 1. Effe geheugen opfrissen: Wie gingen Giel voor? Adam Curry, Tineke, Felix Meurders..
  En dan nu Giel. Prijs wordt uitgereikt door Gerard Elkom?
  Hoezodan?

  Voorbeelden van wie wel dan? Euhm
  Chris Kijne, Eddy Keur, Bart van Leeuwen, Hans Schiffers… Deze Voorbeelden hebben zowiezo meer draaiuren gehad, en waren spraakmakend zonder te schreeuwen.
  (Mooie zin he?)

  Van Gerard Ekdom krijg ik trouwens jeuk. Stop die man in dat glazen huis. Dat top 4000 is zijn idee he?
  Zie het zo voor me.

  • Die Top 4000 bestond al eventjes voordat Ekdom bij Radio10 zat. 😉

   En de prijs komt Giel wat mij betreft toe. Niet mijn favoriete radiomaker, maar wel spraakmakend, eigenzinnig én vernieuwend. Helaas zijn er daar niet veel meer van op de radio.

 2. Van harte gefeliciteerd Giel. Volledig terecht en een mooi moment om hem te krijgen. Gek genoeg, vlak voor een sabbatical, dat wel natuurlijk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*