Ger Jochems over de ‘Hallo Hier Hilversum’-podcast

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Ger Jochems. Samen met Vincent Bijlo maakt hij voor de NTR de ‘Hallo Hier Hilversum’ podcast over 100 jaar radio.

Begin dit jaar maakte Spreekbuis de Radio100 bekend. Was zijn volgens jou de belangrijkste radiomakers in één eeuw radio?
Velen hebben hun vernieuwende bijdragen geleverd. Voor mij springen eruit: Wim Noordhoek en Kees Buurman

Vincent en jij zijn ervaren radiomakers. Is het maken van een podcast totaal anders dan het maken van radio?
Het is niet totaal anders, maar je maakt het voor de speciaal geïnteresseerde luisteraar, dus kun je gedetailleerder op de materie in gaan, langer de tijd nemen en je kunt je in de informele sfeer meer permitteren. Maar daar zijn grenzen aan, dus het blijft in bepaalde mate onderhevig aan wetten van de journalistiek.

Wat doen zij om jullie podcast bij een groter publiek bekend te krijgen?
Onder andere door spots op de radio. Al onze podcasts worden ’s nachts uitzonden op Radio 1. Verder hebben we bijeenkomsten met diehard luisteraars. Daarnaast hebben we een opstelling met luistermogelijkheid in Beeld en Geluid.

Jullie podcast valt onder NPO Radio 1. Wat voor voordelen breng dat met zich mee?
Zonder volledig te zijn, denk ik gelijk hier aan: budget, toegang tot de radio en promotie.

Hoe bereiden jullie je voor bij het maken van een podcast aflevering?
Ruwweg hetzelfde als al mijn radiowerk. Zeker qua research. Verder levert Beeld en Geluid ons codes voor fragmenten die wij bestellen. Wij hebben toegang en kunnen het zelf thuis downloaden en afluisteren. We luisteren allebei een deel. Noteren gegevens en eerste en laatste woorden. Vincent monteert ruw voor en stuurt de hele boel naar technicus Arno Peeters. Wij bepalen de dag voor opname de volgorde. Op de dag van opname gaan we in de studio zitten. Op een bank met twee microfoons en koffie. Arno start de Tune en we beginnen. Praten van het ene fragment naar het andere. In einem guss. Uitgesteld live dus. Een enkele keer moet iets over.

In den beginne was radio hét communicatiemedium. Hoe belangrijk is radio nog na 100 jaar?
Radio is nog steeds een belangrijk medium, maar anders dan vroeger. Het wordt niet meer zoals vroeger bij met name de Wereldomroep gebruikt om in contact te blijven met familie, vrienden, gelijkgestemden, etc. Daar heb je nu internet voor.

Hilversum speelt een centrale rol in de radiohistorie. Wat maakt de mediastad zo speciaal?
Helemaal niets; mevrouw Vogt wilde geloof ik niet naar Amsterdam.

Waarom zouden luisteraars naar jullie podcast moeten luisteren?
Niemand moet iets. Als je van radio houdt en de geschiedenis ervan dan kun je bij ons  terecht voor een aardig gemaakt, toegankelijk en toch serieus programma/podcast.

Podcast: Hallo Hier Hilversum.

Kijk voor meer informatie op www.onlineradioawards.nl

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. De beste Spreekbuis-interviews van 2019 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*