Geertjan Lassche vertelt over EO-docu Hemelbestormers

De EO zendt Tweede Kerstdag de documentaire Hemelbestormers uit. Spreekbuis sprak met regisseur Geertjan Lassche over de samenwerking met de EO die de documentaire grotendeels financierde. Lassche klom zelf tot hoog op de Cho Oyu mee met de bergbeklimmers om hun dilemma’s vast te leggen.

Geertjan Lassche op de Cho Oyu, foto: Kim BeerhorstOp documentaire festival IDFA was Hemelbestormers (Killer Slope) een groot succes, alle voorstellingen waren al voor het festival begon uitverkocht en de film sleepte een nominatie voor beste Nederlandse documentaire in de wacht. “Het is mijn best scorende film. Dat is fijn voor de EO, fijn dat ik iets kan waarmaken naar de omroep die zo goed voor mij heeft gezorgd”, vertelt Lassche.

“De EO heeft haar nek ver uitgestoken met deze documentaire. Niet alleen financieel – ik denk dat het de grootste documentaire is die ze ooit gemaakt hebben –, maar de beklimming had ook slecht af kunnen lopen. Dan had de omroep problemen gehad.” 

“Stoer van de EO om deze onderneming aan te gaan.”

“Het is een behoorlijke investering geweest voor de EO, omdat voor deze documentaire geen fondsen zijn gekregen van bijvoorbeeld het Filmfonds of Mediafonds. Daarmee was het makkelijker geweest. Wel leverden CoBo Fonds en NPO een extra bijdrage. Daarnaast heb ik ook zelf geïnvesteerd door vrije tijd op te offeren om deze film mogelijk te maken.

“Tijdens een bespreking over 3Doc in de zomer van 2013 is de documentaire ontstaan. NPO-netmanager Roek Lips wilde graag een meebeleef-docu en de EO vroeg ‘Heb jij nog iets liggen?’. Mijn aanvankelijke idee was om rond te gaan dwalen aan de voet van de K2 en met klimmers te spreken over hun dilemma’s. Tijdens de voorbereidingen sprak ik met bergbeklimmer Wilco van Rooijen die me vertelde dat niemand me toe zou laten in de eenheid van een team, die dan al gevormd is. Hij vroeg of ik niet met zijn Cho Oyu-expeditie meewilde.” En zo geschiedde.

“Ter voorbereiding heb ik, denk ik wel tweehonderd klimfilms gezien, ze zijn bijna allemaal hetzelfde, allemaal heldenverhalen, bijna standaard: één laatste grote uitdaging, een verlies verwerken en de top halen. Dat verhaal wilde ik niet vertellen, dat hoort niet thuis bij de publieke omroep.”

“Mijn documentaire gaat over de moraal van het klimmen, over duivelse dilemma’s op het moment dat het erom spant.”

“De meeste klimfilms zijn ook door klimmers zelf gemaakt. De dilemma’s die ik interessant vind, kennen ze al, die zitten er dus niet in. Nu ging er een regisseur mee tot op grote hoogte.

“De meeste klimfilms hebben ook commerciële sponsors, Red Bull bijvoorbeeld. Ik heb geen compromissen hoeven sluiten. De EO heeft mij de vrije hand gegeven. Ik ben een journalist die waarachtigheid nastreeft. In die waarachtigheid hebben de EO en ik elkaar gevonden.

“Ik denk overigens niet dat het andere journalistiek is dan bijvoorbeeld KRO journalistiek, maar wat de documentaire EO-tisch maakt is de onderlaag: het verlangen naar de top waar sommigen een hemelse ervaring hebben”, licht hij toe. “Daar heb ik overigens zo mijn vragen bij. Is dat spiritueel, of komt het door vermoeidheid en zuurstofgebrek? Een vorm van hallucineren sluit ik niet uit.” 

3Doc: Hemelbestormers, 26 december EO NPO 3 om 20.25 u. Kijk hier de trailer Hemelbestormers.

Meer over Geertjan Lassche

Voor kijkers die niet genoeg kunnen krijgen van klimmers en hun verhalen: het team dat in 2008 de K2 beklom en te maken kreeg met een ernstig ongeluk is zondag 28 december te zien in De Reünie. Net als in de documentaire Hemelbestormers maakten Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel deel uit van het team.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*