NPO Ombudsman: ‘Geen manipulatie bij tv-programma Hoe racistisch is Nederland?(Omroep Zwart)’

Omroep Zwart lag onder vuur na beschuldigingen van manipulatie in hun recente uitzending “Hoe racistisch is Nederland?”. Een kijker beweerde dat de omroep autochtone Nederlanders misleidde door ze in vooraf bepaalde situaties te plaatsen en vervolgens als racistisch of niet-racistisch te beoordelen. Deze methoden zouden volgens de kijker bijdragen aan de verspreiding van desinformatie.

De omroep gebruikte volgens de NPO Ombudsman echter wetenschappelijk erkende technieken om de invloed van sociaal wenselijk gedrag te verminderen, zoals het op het verkeerde been zetten van deelnemers en het gebruik van verborgen camera’s. Dit is in overeenstemming met de Journalistieke Code, die afwijkingen toestaat om misstanden aan de kaak te stellen.

In de uitzending werd een landelijke enquête getoond en werden straatexperimenten uitgevoerd. Deelnemers werden achteraf geïnformeerd over het experiment en veelal anoniem in beeld gebracht. De conclusies over racisme in Nederland werden gepresenteerd als meningen van deskundigen, niet als vaststaande feiten.

Volgens de NPO Ombudsman lijkt de klacht van de kijker geen steekhoudende onderbouwing te hebben in de uitzending. Omroep Zwart gebruikte geaccepteerde methoden en hield zich aan de journalistieke richtlijnen door feiten en meningen duidelijk te scheiden.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*