Frits Spits verkozen tot belangrijkste radiomaker van afgelopen eeuw

Frits Spits is door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De presentator staat bovenaan de top-40 van radiosterren, die is opgesteld ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland.

De nummer 1 werd bekendgemaakt in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

De top-5 bestond uit:

 1. Frits Spits
 2. Edwin Evers
 3. Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer
 4. Felix Meurders
 5. Tineke de Nooij

(De volledige lijst verschijnt dinsdag.)

Spreekbuis.nl maakte begin dit jaar al eerder de soortgelijke lijst bekend onder de naam #RADIO100.

16 Comments

 1. De vakjury van de VARA-gids? Ik denk dat de publieksprijs naar Joost den Draaijer of Edwin Evers zou gaan. Frits Spits werkte toch voor de KRO?

 2. jammer er zijn veel betere waar onder Leo van der Goot….
  Ik vondt Frits maar een matige dj, vondt het net een schoolmeester die de jongeren op Hilversum 3 wel even keurig Nederlands wilde leren

 3. En juist het koesteren van de Nederlandse taal heeft Frits op veel manieren voor elkaar gekregen. Maar ja, zoveel mensen die zomaar wat letters en leestekens “neerpleuren” zonder eerst even te kijken wat er eigenlijk staat weten dan ook niet waarover ze ’t hebben. Is het niet, bellatrix? Ik heb (als van oorsprong Duitser) veel waardering voor zijn wijze van presenteren.

 4. Een hinderlijke onderbreking van de Volle Vrijdag.
  De wekker om 6 uur voor Jeroen van Inkel, walkman op de fiets en in de klas, de hele dag fantastische radio!
  Tussen 18 en 19 die verschrikkelijke overgewaardeerde schoolmeester.
  Zaterdagochtend luister ik nu naar Nieuwsweekend op radio 1, maar om 11 uur gaat ie op een andere zender! #jeugdtrauma

 5. “Vondt het net een schoolmeester” tja ik begrijp nu wel deze schoolmeesterfrustratie. Frits was en is nog steeds een hele grote radioman.

  • Bellatrix is zelf zeer matig in taal. Dus ik snap zijn frustratie wel een beetje. Frits Spits is Neerlandicus en ik vind zijn programma de “Taalstaat” (zaterdag, NPO Radio 1, 11.00-13.00 uur) een leuke en leerzame rubriek. Natuurlijk niet besteed aan laaggeletterde, domme luisteraars. (Alhoewel: ze zouden er nog iets van op kunnen steken.)

  • Ik kan altijd nog wat bijleren, hoor. En het programma van Frits Spits boort nog steeds originele nieuwe bronnen aan. Dat maakt het zo leuk. Veel humor ook.

 6. Willem van Kooten (Joost den Draaier) verdient die titel natuurlijk. Hij veranderde de NL radio naar USA voorbeeld: Top zoveel, met stip, horizontale programmering etc. Echt belachelijk due 3e plek

 7. Zou Spits (en ook van Kooten) zich realiseren dat ze hun bekendheid te danken hebben aan de oude NOS regionale omroepen RONO en ROZ?
  Hilv 3 zond in het begin maar uit tot 18.00 uur. Daarna was het stil op de MG (als die er al niet eerder uit was) en de FM. Maar niet in het Noorden, oosten en zuiden van het land. Daar zat op de FM frequenties van Hilv 3 de RONO of ROZ. Met 1 uurtje radio, dat in het geheel niet aansloot bij Hilv 3, maar ja, de kanalen waren vrij.
  Maar toen werd de zendtijd van H 3 uitgebreid, en wat te doen met dat uurtje regionaal? Dat bleef gewoon, dus Hilv 3 was even niet landelijk te ontvangen., Maar om omroeppolitieke redenen moest het uurtje 18-19 uur op Hilv 3 dus ook NOS worden. En zie daar het eerste horizontale uur op de publieke omroep. Van Kooten/Draaier was al wel bekend maar Spits/Ritmeester brak toen echt door. Zonder die RONO (waar ik nog voor heb gewerkt) en ROZ was het misschien anders gelopen.

 8. Ik luisterde vie de 96,8 vanuit Lopik naar Hilversum 3. Dat was geen Regionale-omroepfrequentie en had en heeft een heel groot bereik.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*