Frits Spits 50 Jaar op de radio

Op 10 oktober 1973 maakte Frits Spits zijn debuut op de radio. Frits is deze maand precies vijftig jaar op de landelijke radio te horen.

In zijn studentenjaren was hij al actief als diskjockey, waarna de NOS hem in 1973 opmerkte en hem de kans bood om een uur radio te maken in het programma “Proefdraaien”. Frits Spits, geboren als Frits Ritmeester, startte zijn befaamde radioprogramma “De Avondspits” op 29 mei 1978, waarmee hij nationale bekendheid vergaarde. Hij zette een punt achter “De Avondspits” op 31 maart 1988 om zich volledig te wijden aan zijn nieuwe televisieproject, “Nieuwsspits”. Toen dit programma na twee jaar door de NOS werd geannuleerd vanwege matige kijkcijfers, vond Spits zichzelf zonder werk. Hij solliciteerde bij TV10, eigendom van Joop van den Ende, en werd aangenomen als redactiemedewerker voor diverse programma’s. Op 2 april 1990 keerde hij terug naar de NOS op Radio 3, waar hij “De Avondspits” nog vijf jaar presenteerde (de laatste maanden onder de vlag van de NPS). Parallel hieraan presenteerde hij het taalprogramma “NOS Taal” op Radio 5. Vanaf 1995 werd hij de stem van het dagelijkse programma “Tijd voor Twee” van de KRO op Radio 2. Sinds 2014 presenteert hij “De Taalstaat” op Radio 1 en heeft hij de productie van muziekprogramma’s gestaakt.

Door Spreekbuis.nl werd hij tijdens het 100-jarige bestaan van de Nederlandse radio werd Spits verkozen tot één van de belangrijkste radiomakers iit de omroephistorie. (#Radio100).

7 Comments

 1. Ja Frits Spits, de Avondspits daar ben ik mee opgegroeid (wie eigenlijk niet van mijn generatie).
  Ik kom uit Limburg en het grappige is, bij ons was het tot 1984 niet mogelijk om naar de Avondspits te luisteren omdat tussen 18u en 19u op de frequentie van Hilversum 3 de regionale omroep ROZ (later Omroep Limburg, tegenwoordig L1) uitzond met regionaal nieuws. Maar ik zat in die tijd in Nijmegen op school en verbleef daar doordeweeks, dus ik kon gewoon s’avonds de Avondspits luisteren.

  Frits, gefeliciteerd met een halve eeuw radio/programmamaker.

 2. Fantastische, enthousiaste dj destijds met de Avondspits en later op radio 2 waar vooral de Strepen van Spits een geweldig programma was. Tegenwoordig een linkse woke presentator, tijd om te stoppen, denk ik.

 3. De Avondspits was één van de redenen dat ik in de jaren ’80 altijd later dan 18:00 uur ging eten, tot GROOT ongenoegen van mijn ouders . . . 😀

 4. Bert Kranenbarg komt Mey een speciale podcast Radioreuzen over Fris Spits.

  Ook ik ben opgegroeit met de Avondspits en luister nu met plezier naar de Taalstaat. Dat Spits woke is? Is dat het een lieve man is? Dan ja. Hij heeft verstand van zijn vak, qua muziek en taal. Hart voor Nederlandstalig popmuziek. Hij kreeg Avond van Boudewijn de Groot op 1 in de top2000. Toen zijn vrouw overleed was hij er zo verdrietig om dat ik bang was dat hij er mee zou stoppen. Maar hij is er nog steeds. En ik mag hopen nog heel lang. Gefeliciteerd Frits Spits, alle goeds!

 5. Frits Spits is één van de grootste helden van Hilversum. Een vakman, maar ook nog eens ontzettend aardig. Gefeliciteerd Frits!

 6. Frits is nog steeds het absolute hoogtepunt op de nederlandse radio. Vele hebben hem geimiteerd, het is tot nu toe niemand gelukt…..Frits Spits,,,,Wie is er niet groot mee geworden ?? Fijn mens ,fijne eens-collega !~!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*