Frequin en de beruchte hoofdenaffaire

De carrière van Willibrord Frequin stond eind jaren ”80 op losse schroeven na de Brandpunt-rapportage over de handel in menselijke lichaamsdelen. In zijn laatste interview met Jeroen Pauw bleek wederom dat de hoofdaffaire een gevoelig onderwerp was, dat hij liever niet meer oprakelde.

In 1989 meldt KRO’s Brandpunt dat er sprake is van handel in menselijke lichaamsdelen. Hoofden die bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek, zouden worden verhandeld. Dat zou althans blijken uit de reportage.

Toenmalige eindredacteur Ton Verlind heeft vorig jaar het boek Een schitterende slangenkuil geschreven, waarin hij tot in detail beschrijft hoe de reportage destijds tot stand kwam. Details en informatie waaruit blijkt dat de rapportage geen fake news was.

‘Wat Brandpunt meldde, klopte,’ vertelt Ton Verlind. ‘Ook rechercheurs van de Amsterdamse politie stelden indertijd vast dat het op sommige anatomische instituten een bende was, waardoor ongezien lichaamsdelen konden verdwijnen. Er was alle reden om daarover alarm te slaan, maar Klaas Wilting, voorlichter van de Amsterdamse politie, koos ervoor het journalistieke onderzoek daarnaar kapot te maken door op een persconferentie te melden dat dit een door Brandpunt verzonnen verhaal was.’

Een bewering die destijds door alle media werd overgenomen. In zijn boek beschrijft Ton: ‘Door een toeval kom ik later in het bezit van de originele videoband van het NOS Journaal, en zo weet ik dat verslaggever Hugo van Rhijn de Amsterdamse politievoorlichter onweersproken ruim baan geeft om zijn statement af te leggen. Hij stelt geen enkele kritische vraag. Een een-tweetje van een voorlichter en een journalist die elkaar de bal toespelen, een staaltje vooringenomen journalistiek theater. Als ik de verslagen van de verhoren lees die ik in handen heb gekregen, valt het me op dat alles wat in het straatje van de politie past vrij snel op straat ligt, maar dat verklaringen die de veronderstellingen van Brandpunt bevestigen worden achtergehouden.’ 

Argos TV Medialogica (Human) maakte in 2018 een reconstructie van de zaak.
Bekijk de uitzending via NLZIET

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*