Free Press Unlimited organiseert Masterclass Persvrijheid en Democratie

Persvrijheid is een onmisbaar onderdeel van de democratie, maar deze staat wereldwijd steeds meer onder druk. Ook in Nederland. Daarom organiseert Free Press Unlimited in samenwerking met het vfonds door het hele land gratis Masterclasses over Persvrijheid en Democratie, voor iedereen die zich zorgen maakt over de staat van persvrijheid. Want zonder persvrijheid geen democratische samenleving. 

Psychische en fysieke dreiging gericht op journalisten nemen hand over hand toe. Ook in Europa, zoals Hongarije, en in Rusland, waar Vladimir Poetin met zijn ongekende onderdrukking van de pers het pad voor een zinloze oorlog met Oekraïne heeft geplaveid.

Ook in Nederland

Ook in Nederland neemt het gevaar voor journalisten toe. Niet alleen met verbaal geweld via Twitter en andere sociale media, maar steeds meer ook fysiek, met voorbeelden in Urk, Groningen en Amsterdam. In de laatste scan uit 2022 van Reporters sans Frontières is Nederland gezakt van de 6e naar de 28e plaats, voornamelijk veroorzaakt door de toenemende dreiging en geweld tegen journalisten.

Dit baart veel mensen ook zorgen. Waar leidt dit toe? Hoe beschadigend is dit voor onze democratische rechtsstaat? En hoe kunnen we deze trend een halt toeroepen? Op deze en meer vragen gaat de Masterclass serie van Free Press Unlimited in.

In gesprek met elkaar

Het uitdragen van het belang van persvrijheid is belangrijk, want persvrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we als samenleving hard aan blijven werken. Toen, nu en altijd. Maar hoe kunnen wij als samenleving persvrijheid beter beschermen? Praat erover mee tijdens de Masterclass.

De Masterclasses vinden plaats in diverse steden in Nederland: Tilburg, Utrecht, Den Haag, Amsterdam. Iedereen mag meedoen, tot een maximum van 15 personen per masterclass. Het doel is om het met elkaar te hebben over de staat van persvrijheid, en het belang ervan in een democratie.  

Daarnaast vindt er onder leiding van een professional een brainstorm plaats waarbij de deelnemers in groepsvorm nadenken over manieren om persvrijheid beter te verankeren in de maatschappij. Wat kun je zelf doen? Hoe kan het bewustzijn bij anderen vergroot worden? Daarnaast wordt er ook op verschillende manieren een inkijkje gegeven in het werk van journalisten over de wereld, de problemen die zij tegenkomen en waarom de druk op persvrijheid zo is toegenomen.  

Locaties en data

Hieronder staat een overzicht van de data, locaties en tijden waarop de Masterclasses gegeven worden. Klik hier om je in te schrijven op de website van Free Press Unlimited.

  • 12 oktober: Free Press Unlimited kantoor, Weesperstraat 3, Amsterdam. Inloop 19.00, start 19.30 uur.
  • 2 november: Beeld en Geluid, Zeestraat 82, Den Haag. Inloop 19.00, start 19.30 uur.
  • 16 november: LocHal Tilburg, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg. Inloop 18.30, start 19.00 uur.
  • 23 november: Bibliotheek Utrecht, Neude 11, Utrecht. Inloop 18.30, start 19.00 uur.

De Masterclass duurt twee uur inclusief een pauze. Daarna is er gelegenheid om een drankje te drinken en na te praten. Heb je vragen? Neem contact op met Lidewij van Vliet: vanvliet@freepressunlimited.org

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*