‘Frans Klein moet openheid van zaken geven’

NPO-directeur Frans Klein was 2016 bestuurder van een Brits brievenbusbedrijfje, dat volgens NRC zou kunnen worden gebruikt om een enorme navordering van de belastingdienst te ontlopen. 

De nevenfunctie van Klein is volgens de NPO een ‘privékwestie’. Oud NPO-directeur Ton F. van Dijk schrijft in zijn HP/De Tijd-column dat Frans Klein alsnog transparant moet zijn.

Klein gaf in het NRC-artikel zeer beknopt antwoord op de gestelde vragen. Ton F. van Dijk: ‘Wat vooral opvalt is dat Klein op z’n minst niet transparant oogt. En dat maakt hem kwetsbaar. Immers, wanneer je het bestuurlijke televisiegezicht bent van de NPO dien je volstrekt open te zijn over je eigen zakelijke besognes.’

Volgens de columnist is de bestuurlijke transparantie is Klein zelfs formeel verplicht in het kader van z’n compliance-verklaring, waarop hij jaarlijks z’n nevenfuncties bij de NPO moet melden. Zeker die bij een brievenbusfirma.

Van Dijk: ‘Het feit dat Frans Klein op éénvoudige en relevante vragen over zijn zakelijke nevenactiviteiten niet gewoon antwoord geeft, maar zich met juridische vaagheden verweert (“Deze vraag is niet van toepassing op mij.”) is een aanpak die moeilijk te verenigen valt met hetgeen we van een NPO- bestuurder mogen verwachten. En daar houdt de zaak dan ook definitief op een privékwestie te zijn.’

Ondanks dat de NPO aangeeft dat dit een privézaak van de NPO-directeur is hoopt Van Dijk dat Frans Klein antwoorden op alle vragen geeft.

 ‘Klein doet er goed aan de gevraagde openheid van zaken alsnog te geven en in zijn oude brievenbus op te zoeken of en tot welke datum hij begunstigde was van de trust in een belastingparadijs, zoals NRC terecht wil weten. Want die vraag is wel degelijk op hem van toepassing.’, aldus Van Dijk.

Lees zijn hele column op HPdetijd.nl:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*