Filmrecensie ‘Early Man’

Met ‘Early Man’ amuseert animatiefilm-regisseur en bedenker Nick Park (‘Wallace and Gromit’, ‘Chicken Run’, ‘Shaun the Sheep’) de kijker met een aandoenlijk verzonnen voetbalsprookje dat zich afspeelt in een periode waarin de mensen uit de steentijd overdonderd worden door hebzuchtige mensen uit de bronstijd. Steentijd-tiener Dug vindt de jacht op konijntjes maar saai. Waarom zouden ze niet eens op een wollige mammoet gaan jagen? Net wanneer hij dat idee oppert tegen Bobnar, de oer-sociale grijs besnorde stamoudste, wordt hun paradijselijke bestaan verstoord door de komst van een legertje geharnaste erts-zuchtigen. Die willen hen uit deze groene vallei verjagen om er mijnen te bouwen. Een valse en ijdele Lord Nooth (met gouden tand) handelt in opdracht van zijn koningin Oofeefa.

Om te voorkomen dat Dug’s stam (vast begeleid door Dug’s vriendje, het tamme varken Zwijnskop) als slaven in de mijnen moeten gaan werken en hun vallei verliezen, verzint Dug een dapper voorstel. ‘Als wij met voetballen winnen van het team van Lord Nooth, zijn wij vrij en is de vallei van ons’. Lord Nooth ziet het voorstel met een valse glimlach tegemoet en verheugt zich op de confrontatie van de holbewoners met zijn genadeloze voetbalteam Real Bronzio in zijn gladiatoren-arena.

‘Early Man’ bevat alle verrukkingen en sensaties waar je op hoopt, wanneer je aan een Aardman-studioproduktie denkt. Het bedrijf dat vooral bekend staat om zijn succesvolle animatiefilms, creëert werelden die bevolkt worden met tot de verbeelding sprekende persoontjes en dieren. Iedere pose en stemming is zorgvuldig gekneed en gekleed uit klei. Scenaristen Mark Burton en James Higgingstone (die ook meeschreven aan het scenario voor Shaun the Sheep) werkten het verhaal van Nick Park uit met vermakelijke dialogen en spannigsbogen. Een omvangrijk team van poppenmakers en technici werkte gedurende dertien jaar mee aan de stop-motion-animaties die alle gevoelens en handelingen verbeelden van de karaktertjes. Natuurlijk snappen we dat de Twietervogel die letterlijke de schaamteloze en groffe opmerkingen van koningin Oofeefa overvliegt naar Lord Nooth, verwijst naar Twitter. Maar door haar/het/zijn suffe uiterlijk als vogelsoldaat, verwijst Twietervogel visueel dus ook naar Lord Nooth.

Nu in de bioscoop
Early Man. Great Britain. 2018. Regie: Nick Park. 89 minuten. Familiefilm. Animatie.
Nasynchronisatie met stemmen van:
Jürgen Theuns (Dug)
Arjan Lubach (Bobnar),
Koen Kardashian (Twietervogel),
Nicolette Kluijver (Goona)

Dineke de Zwaan journalist, tekstschrijver, researcher, recensent, redacteur. Voor alles wat met media, film, fotografie, kunst, cultuur en educatie te maken heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*