Filmrecensie: ‘Downsizing’

Het uitgangspunt van ‘Downsizing’, een film van Alexander Payne, is zo fascinerend. Het leven van Paul (Matt Damon) is saai, eentonig en houdt niet over qua geld. Tot hij op een dag op de tv hoort dat een Noorse wetenschapper er, omwille van de toekomst van de aarde en de mensheid, in is geslaagd mensen te verkleinen tot 13 centimeter.

Kleine mensen verbruiken een fractie van alles en krijgen dus veel meer waar voor hun geld. Op een reünie van zijn middelbare school ontmoeten Paul en zijn vrouw Audrey een verkleind echtpaar (oud-klasgenoten) dat zeer tevreden is over hun onomkeerbare verandering. Ze leiden nu een comfortabel rijkeluisleventje in Leisureland, een soort vakantieoord voor minimensen van alle leeftijden en nationaliteiten. Het idee dat Paul en Audrey zich daar met gemak een kapitaal pand zouden kunnen veroorloven, trekt ze over de streep. Ze gaan zich laten verkleinen!

De voorbereiding voor dat proces, ontharen, gebitsprothes verwijderen, brancards, infusen en de tijd die het neemt om van grote kerel naar kabouterformaat te worden gereduceerd, levert een visueel gedenkwaardig groepsgebeuren op. Maar als Paul het hele onomkeerbare proces van verkleining heeft ondergaan, belt Audrey dat ze er toch maar vanaf ziet. Spannend! Hoe vindt deze ongeluksvogel ooit zijn draai in dat kleine mensenland?

Juist wat Paul geruststelde -aan die kleine mensen is eigenlijk niets veranderd, behalve hun afmeting en toegenomen vermogen- blijkt de valkuil voor het scenario te worden, dat Alexander Payne samen met scenarist Jim Taylor schreef. Een oppervlakkig karakter waar Paul in Leisureland tegenaan loopt, zoals zijn luidruchtige bovenbuurman, de feestvierende Balkan-zakenman Dusan (Christoph Waltz), amuseert wel.

Maar lang duurt het niet of de wereld van minimensen ontpopt zich teleurstellend tot nauwelijks iets meer dan een kopie van de grote mensenwereld. Dat komt omdat de schaal van de grote mensenwereld geen dramatische rol meer speelt. Wanneer de kleine mensen op een scheepje in een Noorse fjord varen, raakt het bootje geen seconde uit balans door; neem bij voorbeeld een cruisheschip van oceaanformaat in gedachten. Een snoezig interraciaal liefdesverhaal van minimensen maakt dit niet meer goed.

Downsizing. VS. 2017. 135 minuten. Regie: Alexander Payne. Met: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wijg. Scenario: Alexander Payne, Jim Taylor.

Te zien vanaf 25 januari in de bioscoop.

Dineke de Zwaan journalist, tekstschrijver, researcher, recensent, redacteur. Voor alles wat met media, film, fotografie, kunst, cultuur en educatie te maken heeft.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*