Filmmaker Nika Autor wint Found Footage Award op International Film Festival Rotterdam

Op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is vanmiddag voor de eerste keer de Found Footage Award van Beeld en Geluid uitgereikt aan Nika Autor, een Sloveense kunstenaar en filmmaker. Zij won de prijs voor haar film Newsreel 63 – The Train of Shadows, waarin ze verband legt tussen de eerste film van Lumière over een arriverende trein, en smartphone-beelden van hedendaagse vluchtelingen die zich verstoppen tussen treinwielen. Autor maakt deel uit van een activistische beweging die de onafhankelijke, kritische nieuwsfilms uit de jaren zestig en zeventig nieuw leven wil inblazen.

Found Footage Award
De Found Footage Award (€2.500) wordt toegekend aan de maker van een lange of korte film die op een bijzondere manier gebruik heeft gemaakt van archiefmateriaal. Beeld en Geluid, het instituut voor mediacultuur, hecht veel waarde aan het hergebruik van zijn mediacollectie. Met meer dan een miljoen uur aan audiovisueel materiaal in de collectie hoopt het instituut makers te inspireren de collectie te hergebruiken voor hun eigen creaties.

Nika Autor
Nika Autor is een Sloveense kunstenaar en filmmaker. Ze studeerde aan de kunstacademie van Ljubljana. In haar werk en kunst richt ze zich op onderzoek naar degenen die niet gezien of gehoord worden in machtsrelaties omtrent representatie. Ze maakt ook onderdeel uit van het collectief ‘Newsreel Front’. In 2017 maakte ze de korte film Newsreel 63 – The Train of Shadows.

Filmografie: (selectie) Postcards (2010, short), Solidarity (2012, short), In the Land of Bears (2012, doc), Newsreel 55 (2013, short), Newsreel 63 – The Train of Shadows (2017, short).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*