Filmen bij AZC-bijeenkomsten in discussie

De beelden van de rumoerige raadsvergadering in Purmerend, waarbij boze inwoners heftig protesteerden tegen de komst van een asielzoekerscentrum staan iedereen op het netvlies. De audiovisuele pers stond en staat er ook met zijn neus bovenop tijdens de vele informatiebijeenkomsten over dit onderwerp door het hele land. Mag je ze uit privacy-overwegingen verbieden om daar te filmen?

 

Vorige week liet de gemeente Harderwijk weten het te betreuren dat journalisten zich belemmerd voelden toen ze bij dergelijke avonden te horen kregen dat opnamen niet toegestaan waren. Als ze dat verzoek negeerden, zouden ze verwijderd worden.

“Het is zeker niet de bedoeling geweest om de pers te beletten hun eigen verslag te maken”, schreef burgemeester van Schaik. De gemeente was bang dat de aanwezig van dominant aanwezige cameras inwoners van Harderwijk zou remmen in hun mening. Na afloop mocht er wel op camera met ze gesproken worden, als ze daarvoor wilden kiezen.

NVJ
De lokale pers protesteerde. Vrije verslaggeving zou op een dergelijke bijeenkomst altijd moeten prevaleren, in welke vorm dan ook, ook vanwege de onhoudbaarheid van dit verbod in deze tijd van social media. De NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, sloot zich daarbij aan.

De belangenorganisatie stuurde een protestbrief aan de burgemeester en vroeg om excuses aan de betrokken lokale media. Een volgende keer hoopt de vereniging dat “meer in lijn met de grondbeginselen van openbaar bestuur” wordt geopereerd.​
​​

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*