Ferry Maat dit jaar 45 jaar in het vak

Deze week vierde Ferry Maat zijn 68ste verjaardag op Thailand. Een belangrijker feit is dat Ferry dit jaar 45 jaar in het vak zit. In 1970 werd hij in de Hilversumse discotheek Scaramouche ontdekt en kreeg hij een baan aangeboden bij Radio Noordzee.  

Ferry Maat heeft een rijke radio carrière opgebouwd bij oa Radio Noordzee, de TROS, de NCRV, Radio 10, Radio 538 en Radio Veronica. Hij presenteerde veel hitlijsten waaronder de Radio Noordzee Top 50, de Top 40 en de Europarade bij de TROS en op Radio 3 ook de Nationale Hitparade. Met zijn legendarische Soulshow bracht hij soulmuziek op de Nederlandse dansvloeren. 
In 2006 ontving Ferry Maat een Gouden Harp voor zijn bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek met de Soulshow. Een jaar daarna ontving hij de Marconi Oeuvre Award. In 2008 werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Een mooie anekdote van Ferry Maat uit de begin tijd van zijn carrière. Ferry Maat: ‘Het was 1970 en ik werkte als dj bij discotheek Scaramouche in de kelder van het Grand Hotel Gooiland in Hilversum. Draaien in die club was best spannend doordat er regelmatig beroemde hotelgasten naar beneden kwamen om een biertje- en eventueel iets “anders” te pakken. Zo was daar op een avond het immens populaire orkest van James Last dat na sluitingstijd een prive feestje bouwde. Ik maakte overuren. Mijn dj-set was geïntegreerd in de grote bar en naast de draaitafels had ik een piano laten zetten waarop ik meespeelde met de hits van toen zoals de Les Humphries Singers en The Beach Boys. Zo kon ik nog iets nuttigs doen met mijn pianostudie. Dat viel in de smaak want ineens stond daar een man die me namens James Last kwam vragen of ik auditie wilde doen als pianist bij het orkest, ze wilden verjongen. Ik besef nu dat als ik toen ja had gezegd, mijn leven er heel anders uit zou hebben gezien. Tijdens een avond in januari ‘70 komt een meisje van een platenmaatschappij naar me toe en zegt: ”ik ben hier met een paar mensen waaronder Toots Thielemans, kun je iets van ‘m laten horen”? Thuis had ik als grote fan van de sympathieke Belg de nodige platen liggen, maar ik verklapte dat ik die niet zo geschikt vond voor in de disco. Zwaar teleurgesteld droop ze af.’

Videofragment Ferry Maat bij Radio Noordzee (1972): 

Bronnen: Wikipedia, Welkom Life

3 Comments

  1. Scaramouche was een top disco.De kelder die aan de tafels bediende was een vakman in het verzorgen van de drankjes.De naam was Theo klasse persoon. Het was altijd gezellig in die disco.

    • Ja dat klopt die bediening aan de tafels. Dat was Ik Theo het was gezellig en genoot van mijn werk.leuk om terug te kijken. Gr Theo.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*