Facebook onder vuur om video-advertenties

De Amerikaanse nieuwssite WSJ meldt dat Facebook onjuiste cijfers over de gemiddelde kijktijd van video-advertenties heeft gegeven. De gemiddelde kijktijd is volgens de nieuwssite onjuist, omdat Facebook alleen kijkers in de berekening meenam die langer dan drie seconden keken.

Hierdoor valt de gemiddelde kijktijd 60% tot 80% hoger. Veel internationale mediabureaus, die verantwoordelijk zijn voor de media-inkoop van adverteerders zijn woedend. Mediabureaus zijn één van de belangrijkste klanten voor het social mediabedrijf. 

Facebook heeft haar fout zelf openbaar gemaakt en geeft aan dat de miscalculatie nu verholpen is. Het is nog niet bekend op welke wijze er vanuit Facebook een tegemoetkoming komt en in welke mate deze fout het vertrouwen bij adverteerders en mediabureaus heeft beschadigd.

Ook in Nederland wordt regelmatig tussen exploitanten en adverteerders gesproken over het afrekenmodel versus de gemiddelde kijktijd van online video advertenties. Exploitanten willen uiteraard graag dat na zo kort mogelijke kijktijd al betaald krijgen. Adverteerders willen het liefst pas betalen bij een zo lang mogelijke kijktijd, aangezien volgens hen consumenten pas interesse in hun merk kunnen hebben als ze de reclameboodschap geheel hebben bekeken. De belangenorganisaties van deze partijen hebben daarom hier afspraken over gemaakt. 

1 Trackback / Pingback

  1. (Blog) Hoe betrouwbaar zijn de impactcijfers van BNNVARA’s BIKL?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*