Explosieve toename van antisemitisme en Youtube

Na de verrassingsaanval van Hamas op Israël op 7 oktober is het online antisemitisme drastisch toegenomen, waarbij YouTube een 51-voudige stijging noteerde in haatdragende opmerkingen tegen Joodse mensen in de daaropvolgende week, volgens een recent onderzoek van het Institute for Strategic Dialogue (ISD). Het onderzoek toonde aan dat het absolute aantal antisemitische reacties op conflictgerelateerde YouTube-video’s in de drie dagen na de aanval met 4963% steeg vergeleken met de drie voorgaande dagen.

Een deel van deze toename kan worden toegeschreven aan een stijging van het aantal video’s gericht op Israël en Gaza op het platform. Desondanks is het aandeel antisemitische opmerkingen gemiddeld dagelijks met 247% gestegen nadat de gevechten uitbraken. De opmerkingen bevatten ontmenselijkende taal, vergelijkingen tussen Israëli’s en nazi’s, en complottheorieën variërend van beweringen dat Joodse mensen de media, politieke en financiële instellingen beheersen, tot het idee dat de aanval van Hamas een ‘valse vlag’-operatie was gepland door Israël.

Naast de toename van antisemitische incidenten, is er ook een groeiende bezorgdheid over het stijgende islamofobie, aangedreven door de oplopende spanningen wereldwijd over de oorlog tussen Israël en Hamas. In Londen is deze maand een stijging van 1353% in antisemitische incidenten en een toename van 140% in islamofobische incidenten genoteerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

YouTube benadrukte dat inhoud die geweld of haat tegen de Joodse gemeenschap promoot, niet is toegestaan op hun platform, en dat hun teams waakzaam blijven en klaar staan om indien nodig snel actie te ondernemen.

1 Comment

  1. In Rusland is antisemitisme ook toegenomen. Maar daar is YouTube dan weer verboden vermoed ik.

    Is het grappig dat Poetinlovers en ExtreemIslammetjes een zelfde vijand hebben?
    En dat ze dat zelf niet door hebben. Probeer er eens een goed gesprek mee aan te gaan. Niet te doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*