Arnold Karskens (Ongehoord Nederland): ‘Dreiging intrekking van opinieprogramma tijdens verkiezingen is ernstig’

Omroep Ongehoord Nederland stond vandaag in de rechtbank tegenover de raad van bestuur van de NPO. De omroep is het niet eens met de periodieke rapportages die hij moet inleveren bij de NPO. Volgens ON! ontbreekt hiervoor enige wettelijke basis.

De NPO verzocht ON! eind 2022 om de extra rapportages. Aanleiding hiervoor was de constatering van de ombudsman van de NPO dat de omroep zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie en dat de omroep de journalistieke code van de NPO heeft geschonden in Ongehoord Nieuws.

In de rechtbank, benadrukte omroepbaas Ronald Karskens zijn zorgen over de beperkingen die zijn organisatie ervaart, en vergeleek de situatie met die in Hongarije en Polen. Karskens, die sprak tijdens een cruciale fase in de aanloop naar de verkiezingen, uitte ernstige bedenkingen over de dreiging van intrekking van hun enige opinieprogramma.

“Als het enige oppositiegeluid dat wij bieden in gevaar komt, vooral rond verkiezingstijden, is dat ernstig,” zei Karskens in de rechtbank. Hij verwees naar de uitspraken van de advocaat van de omroep, die de rol van Ongehoord Nederland als essentieel oppositiegeluid benadrukte. Karskens sprak over het ‘chilling-effect’ – een verschijnsel waarbij politieke leiders aarzelen om aan te schuiven bij hun programma uit vrees voor onzekerheid over hun toekomstige aanwezigheid.

Karskens’ betoog richtte zich op de bredere vraagstukken van media vrijheid en eerlijke, democratische verkiezingen in Nederland. Hij drukte zijn bezorgdheid uit dat zonder voldoende en eerlijke vertegenwoordiging van diverse politieke meningen, de kwaliteit van de democratie in het geding komt.


Lees ook:

14 Comments

 1. Natuurlijk moet het opinieprogramma van Ongehoord Nederland ingetrokken worden! Frans Timmermans van Groenlinks-PvdA moet van de NPO op het schild gehesen worden.

  Eerst een grote promotieshow van Sigrid Kaag/D66 die 2x(!)op de NPO uitgezonden worden en nu weer een grote Frans Timmermans van Groenlinks-PvdA show.

  Ongehoord Nederland onjuiste informatie verspreiden? Wie zegt dat alles wat de NOS en de NPO met hun vooringenomen presentatoren communiceren de absolute waarheid is?

  • Tja dat is altijd waar de NOS/NPO mee framed, de waarheid zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen dus moeten ze niet zo hypocriet doen bij de publieke.

   • De nuance van rechtse bazelaars, alsof je dan kan zeggen, de aarde is niet rond, of plat, maar de waarheid ligt in het midden, de aarde is vierkant. Wel is van false balance gehoord? Laten ze maar een politieke partij beginnen.

    • Wat een rare framing, natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar het gaat erbij niet in dat een ON of welke anders denkende dan ook het echt allemaal maar uit zijn duim zuigt, dus sommige zaken zal de waarheid ergens in het midden liggen. Zo simpel is dat.

     • Over de feiten, waarheid kun je niet onderhandelen.
      Feit: Het regent.
      Mening/,Opinie. Het is slecht/goed weer.
      Waarheid is, het regent. Nog steeds.

      Dus niet het ligt in het midden.

     • Ook weer zo’n raar vergelijk. Zo schiet het echt niet op in dit land met dit soort rare vergelijken.

  • Wie zegt dat NOS niet de waarheid verteld?
   De NPO is de Nederlandse publieke omroep. Is een samenwerkingsverband tussen de omroepen. Nu nog met ON.

   De NOS is een nieuwsorganisatie. Journaal is het meest bekend en geniet nog groot vertrouwen. Dat de complotdenkers er anders over denken is niet vreemd. Echter ligt de waarheid niet in het midden. Het zijn ongefundeerde beschuldiging om te stellen dat de NOS niet objectief is. Dat is de waarheid.
   En ja, het komt voor dat de NOS de plank mis slaat. (Ziekenhuis Gaza) maar daar was NOS niet de enige in. Propaganda oorlog, het blijft opletten. Ook in Nederland.

   Het is continu drek spugen over NPO door ON. En dan het slachtoffer spelen nu de NPO dat zat is. NPO is niet links maar een combinatie van omroepen. Dat de voorzitter een D66lid is in onrelevant.

   Juist tijdens verkiezingen is het belangrijk dat nieuws betrouwbaar is. Er is maar 1 omroep die door de complotten de waarheid niet meer ziet.

   Democratie is een groot goed. Daar moeten we zuinig op zijn.

   Lange tekst he?

   • @Madelief; niet alleen een lange tekst maar ook nog eens een onzinnige lofuiting aan de NOS en NPO! Het is algemeen bekend dat bij de NPO en NOS alleen maar D66 en Groen Links-PvdA stemmers werken. Ik denk niet dat als bij NPO en NOS werkt hardop hoeft te zeggen dat je een groot fan van Geert Wilders bent want dan werk je er niet lang meer of je wordt überhaupt niet aangenomen.

    Ja de NPO en NOS zijn zo gekleurd als de pest! Pro Woke, genderneutraliteit, D66, Groenlinks-PvdA, Democraten en Democratische presidenten in de VS, Palestijnen en klimaathysterie.

    Anti Israël, republikeinse partij en republikeinse presidenten in de VS, PVV, FVD, VVD en uiteraard ON zelf. Alles wat naar rechts riekt deugd niet en is twijfelachtig. Links is zaligmakend en de morele waarheid. Hoezo is de NPO en NOS objectief?

    Madelief, ben je soms zelf voor de NOS of NPO werkzaam?

    • Nee Hendrik. Ik werk voor PostNL.

     We worden het niet eens. Wat ik schreef mag jij onzinnig vinden. Dat vind ik van jouw opsomming van “aannames”.

     Jammer dat Nederland mede door ON zo verdeeld is geworden. Een chagrijnige land.

     Gelukkig ook democratisch Hendrik.

     Ps. Heeft Patrick nog een column geschreven?

 2. Toch nog even wat ‘reframen’ op de zondagavond. Het stukje begint met:

  “Omroep Ongehoord Nederland stond vandaag in de rechtbank tegenover de raad van bestuur van de NPO.”

  Nu wordt de suggestie gewekt alsof ON was gedaagd, maar het was ON zelf die een kort geding tegen de NPO aanspande, die stond in de rechtbank tegenover ON.

  O ja en de Appie heeft nu ook crompoucen, er is nog gerechtigheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*