Erik de Zwart: ‘3FM heeft haar eigen glazen ingegooid’

In aflevering 5 van de RADIOBAZEN.nl podcast is Gerjan in gesprek met Erik de Zwart. Erik is een van de bekendste radiomakers van Nederland, oprichter van Radio 538 en voorzitter van de stichting Top 40 die hij ook jarenlang presenteerde.

Het gesprek gaat onder andere over 3FM. De Zwart merkt op dat het landelijke station al meer dan 10 jaar de draad kwijt is en dat het heel moeilijk gaat worden om van 3FM nog een succes te kunnen maken. Ook maakt Erik zich zorgen over Radio 538, al zal dat radiostation een 3FM scenario bespaart blijven.

Verder geeft Erik nog tips over hoe je het beste kan omgaan met een fout in je programma.


De RADIOBAZEN.nl podcast is te beluisteren via alle bekende podcastboeren en RADIOBAZEN.nl.

17 Comments

 1. Voor de zorgvuldigheid. Erik is MEDE oprichter van 538. Hij deed dat o.a met Lex Harding.

  Stukjes zorgvuldig schrijven is toch niet zo moeilijk?

 2. Het internet heeft met YouTube, streamingsdiensten, online gaming en sociale media zoveel te bieden. Daardoor krimpt de markt voor onder andere radio, tv en kranten.

  Het luisteraars aanbod van 10 jaar geleden is er dus niet meer. Onherroepelijk zal dit leiden tot minder zenders en meer zenders gericht op de oudere doelgroep die nog naar radio luistert.

  Zelfs als 3fm alles goed had gedaan hadden ze waarschijnlijk minder luisteraars gehad. Daar komt bij dat merken soms in de mode en soms uit de mode zijn. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat het gezapige radio2 een aantal jaar zo populair zou worden? Ik had het niet kunnen voorspellen.

 3. Nostalgie is nog het enige wat populair is en scoort op lineaire mainstream radio. Begin een classics station en je bent een hit. Op nieuwe muziek zit niemand meer te wachten om het te consumeren via FM radio. Daar zijn nu de streaming diensten voor.

  • Inderdaad, radio is een bejaard medium. Bejaarden willen niet veranderen. Vandaar het succes van Radio 2, 5, 10 en Veronica. Bejaarden aan de macht!

  • Of je moet het breed trekken door het te mixen. Classics en nieuwe nummers en waar jonge en oudere radiomakers samen achter een merk staan. Een beetje het huidige Veronica en NPO RADIO 2.

 4. De luisteraar kan maar naar een station luisteren, en de keuze is nu enorm en neemt per dag alleen maar toe, en dan heb ik de overige media nog niet genoemd. Wat er komt weer een streamingdienst bij in Nederland. En dan heb je ook nog de podcast hype. Zoals vroeger wordt het niet meer, als je dat als leiding beseft dan kan het goed komen.
  Als publieke omroep, ben je minder flexibel als die commerciële cowboys. Wees gewoon duidelijk waar je luisteraars. Misschien heel gek intens zeggen, maar je maakt radio niet voor jezelf om dat je het zo leuk vindt. Het is een product voor de massa en dan miet helaas als publieke radio je daar aan aanpassen.
  En vind je dat je als dj beperkt wordt in je creativiteit? Dan zet je naast je werk een hobby radiostation op, dat is tegenwoordig heel eenvoudig. En dan begrijp je gelijk dat de keuze voor de luisteraar duizelingwekkende is.

 5. Zit iemand te wachten op wat opa van de radio vindt? Deze man was niet lang geleden nog positief maar heeft nu wat te zeuren? Misschien moet hij het omhelzen dat mensen nog zo bezig zijn met radio en proberen het relevant te houden. Niet als een soort Godfather denken dat zijn mening er nog toe doet.

 6. Ik begrijp al die 3FM-criticasters nooit en wat zegt Erik de Zwart dan: “3FM heeft haar eigen glazen ingegooid.” Hoezo, wat hebben ze gedaan – misdaan – dat jonge mensen niet meer naar de radio luisteren? Maar nog essentiëler, Waarom moeten alle radiozenders van de NPO, alle programma’s goed scoren? Dr moet juist geld zijn om programma’s te maken en muziek te laten horen die /niet/ mainstream zijn. En voor die hele teloorgang en omgekeerde gang van zaken is mogelijk maar 1 man verantwoordelijk: Jurre Bosman, droplul eerste klas die bijvoorbeeld eigenhandig alle jazz uit t radiolandschap bij de NPO de nek om heeft gedraaid. Krankzinnig en schandalig. En niemand kan ’t een f*k schelen. Mij wel.

  3FM heeft vind ik altijd bestaansrecht, ook – juist in de ether – om de alternatieve trends en vooral ook de vele festivals onder de aandacht te blijven brengen en niets leuker dan live-festivals op de radio. of denk aan Het Glazen Huis. Dat Eddy Keur nu als opvullertje en glijmiddel wordt gebruikt is waanzin, want Eddy Keur gaat misschien wel wat mature huisvrouwen trekken, maar ook hij gaat echt niet al die kinderen en jongens van die vrouwen naar t vernieuwde 3FM lokken – zal die wel willen ;-).

  Heel NPO-radio is al jaren de weg kwijt, maar laten we eerst Jurre Bosman maar is kwijt zien te raken. Praten we daarna verder over de toekomst.

  • Ben het met je eens, Juul. Maar toen je vriend David Rouw vorige week verschillende reageerders uitschold voor rotte vis (hij noemde mij zelfs schijtbak) hoorde ik je niet. Toch jammer.

  • Inderdaad Juul, ander taalgebruik is zeker gewenst.
   Je “oud” collega bij de TROS wordt flink afgebrand.
   Ik herinner mij Jurre als iemand waar prima mee te werken was.
   Op technisch gebied zeer zeker en hij wist goed waar hij over sprak en wist wat hij wilde.
   “Oud NOB medewerker”

 7. 3FM alleen de naam al! Maak er weer Radio 3 van en laat op zaterdagmiddag de Nationale Hitparade top 50 terug keren! Meer dance progamma’s en minder praat. Muziek moet centraal staan! Menno de Boer begrijpt er geen reet van!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*