Ere Zilveren Reissmicrofoon voor Peter van Bruggen

Nadia Moussaid

Stefan Stasse (KRO-NCRV) NPO Radio 2, Big Five (BNR Nieuwsradio) en Virus Verhalen (Podcast Radio Doc) voor NPO Radio 1 maken dit jaar kans op de Zilveren Reissmicrofoon. Deze nominaties zijn vandaag door juryvoorzitter Vincent Bijlo bekend gemaakt in het NOS-programma ‘Met het oog op morgen’. Hij onthulde ook dat de Ere Zilveren Reissmicrofoon is toegekend aan radiomaker Peter van Bruggen en dat deejay Sagid Carter van 3FM een speciale vermelding krijgt.

De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van alle prijzen vindt op donderdag 25 juni 2020 plaats tijdens een kleine bijeenkomst in Het Ketelhuis in Amsterdam, tegelijkertijd met de ceremonie voor de Zilveren Nipkowschijf 2020.

De complete juryrapporten verschijnen binnenkort, maar Vincent Bijlo gaf alvast de volgende toelichtingen.

De eerste genomineerde voor de Zilveren Reissmicrofoon is radiomaker Stefan Stasse, KRO-NCRV, NPO Radio 2

Stasse is als geen ander geïnteresseerd in het wel en wee van zijn luisteraars. Dat laat hij horen in de gesprekken in zijn programmaDe Staat Van Stasse, zoals hij dat ook deed in Het Theater Van Het Sentiment. Die gesprekken gaan over alledaagse zaken en zijn uiterst herkenbaar voor iedereen. De liefde voor het medium spat er vanaf. Hij maakt van zijn radioprogramma’s een organisch geheel. Hij ademt radio. We zijn met zijn allen bij hem op bezoek in de studio, we voeren vanzelfsprekende gesprekken en luisteren naar muziek die hij ons graag wil laten horen.

De  tweede nominatie is voor het programma Big Five van BNR Nieuwsradio

Roelof Hemmen gaat in dit programma in gesprek met de hoofdrolspelers van de belangrijkste actuele dossiers. Elke werkdag, een uur lang. Eén dossier per week.

Dossiers zijn onder andere: Huis en Tuin, Pensioenen, De Politie, de omgang met Corona in ons omringende landen, knelpunten in de zorg, mobiliteit, duurzaamheid.

Hij spreekt met deskundigen die elke dag een deel van een groot onderwerp behandelen. Dat leidt aan het eind van de week tot een genuanceerd beeld en dat is erg prettig in deze tijd, waarin veel mensen vaak de megafoon van hun eigen gelijk ter hand nemen.

De derde nominatie is voor de podcast Virus Verhalen gemaakt voor NPO Radio 1

We komen in deze podcast, die sinds 30 maart 2 keer per week verschijnt, achter de voordeur, voorbij de quarantaine-linten van het verpleeghuis tot in het thuisklasje. We horen hoe mensen elkaar proberen te bereiken en elkaar een hart onder de riem steken. Maar ook hoe het soms misgaat. De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt. We horen Holland Doc op zijn best. Hier wordt radiodocumentaire- geschiedenis geschreven.

Een Speciale vermelding gaat naar deejay Sagid Carter, NPO Radio 3

De 25-jarige Carter is een groot muziekliefhebber met een brede smaak die het aanbod hoorbaar “open-minded” benadert. Waar muziek-deejays bij de commerciële zenders nog grotendeels zijn veroordeeld tot de door muziekredacties vervaardigde playlists, is bij zowel Radio 2 als Radio 5 als 3FM sinds enige tijd weer sprake van muzikale inbreng door de deejays. Aan Carter is die vrijheid toe te vertrouwen. Sinds april is ze ook de vaste presentator van 3Voor12 Radio, het dagelijkse blok van de VPRO op de late avond. Dit programma was al redelijk grenzeloos, maar het lijkt het onder Sagid nog meer te worden. 3FM heeft eindelijk gekozen voor een aan het Belgische Studio Brussel-achtige benadering waar het de muziek betreft, met veel nieuwe, nog niet ontdekte muzikanten en bands. Sagid Carter is een van de frisse stemmen van die nieuwe aanpak.

Dit jaar wordt de Ere Zilveren Reissmicrofoon toegekend aan Peter van Bruggen

Nadat hij al een carrière als schrijvend journalist was gestart (Haagse Post, Muziekkrant OOR), begon hij rond 1978 aan een loopbaan bij de KRO-Radio die feitelijk nooit is opgehouden. Zijn pensionering, nu ruim zes jaar geleden, leek even het einde. Maar Peter van Bruggen is gewoon doorgegaan. Dat bewijst hij met De Midzomernachtsdroom, zijn podcasts die tot radioprogramma’s bewerkt zijn en de afgelopen jaren enige tijd op zaterdagnacht werden uitgezonden door BNNVARA op NPO Radio 1. Ze bevatten de beste elementen van de legendarische programma’s die hij in het verleden maakte al Weeshuis van de HitsNachtrijder en Route du Soleil. Van Bruggen is een verhalenverteller, die de radio als medium heeft gekozen. Momenteel zijn bewerkte interviews met grote popsterren (Elton John, Blondie) te horen als podcast bij Radio 5.

Peter recyclet soms onderdelen uit zijn immense archief, maar nooit is dat storend en nog altijd worden nieuwe hoofdstukken toegevoegd, zoals vorige zomer eenMidzomernachtsdroom over Trump. Van Bruggen heeft met zijn beeldende manier van radio maken veel aan het medium toegevoegd.

Het is de zevende keer in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoons dat deze oeuvreprijs aan een persoon wordt toegekend. Vorig jaar ontving Felix Meurders de radioprijs. In totaal werd de Ere Reissmicrofoon tien keer uitgereikt. Niet alleen personen, maar ook radioprogramma’s kunnen deze prijs winnen.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat dit jaar uit uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Over de Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon is vernoemd naar Eugen Reiss. Hij was de ingenieur die ervoor zorgde dat de reeds bestaande microfoons dusdanig werden aangepast, zodat deze ook voor radio-uitzendingen geschikt werden. De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De prijsuitreiking wordt georganiseerd via de Stichting Nipkow, die vandaag ook de nominaties bekendmaakte voor de Zilveren Nipkowschijf 2020, de jaarlijkse televisieprijs van de tv-recensenten en mediajournalisten.

Met dank aan de sponsoren: Stichting VEVAM FondsLira FondsStichting Het Ketelhuis, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NLZiet.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*